Anul acesta, în luna iulie, au început în satul Livada, comuna Nojorid, lucrările pentru realizarea celei de a doua sere destinată producerii de legume ecologice, investiţie făcută de către Societatea Comercială Transgex Agro SRL - Complexul de Sere Livada. Un proiect ale cărui costuri au fost estimate la peste 900.000 de euro.

Ieri, pe şantierul Complexului de Sere Livada era activitate internă, fiecare echipă de muncitori lucrând în obiectul stabilit. Inginerul Kelemen Francisc, director general al S.C. Transgex Agro Livada, ne-a cerut un "mic moment de răgaz" necesar pentru recepţionarea primelor cantităţi de substrat mineral venit din Polonia cu un autocamion de mare tonaj. După zece minute, luăm "la pas" şantierul. "După cum vedeţi, ne apropiem de final, astfel că, în 27 noiembrie, sera se va putea da în folosinţă. Unde încă mai este de lucru, până la recepţionarea obiectivului respectiv, dar tot conform graficului, a specificat dl. ing. Kelemen Francisc, este construcţia anexă serei - birouri, vestiare şi depozitul frigorific."
Cea de a doua seră pentru producerea de legume ecologice este, ca realizare, aproape de faza finală. Pe un perimetru de 11.600 mp, construcţia din metal şi sticlă este aidoma suratei de lângă ea, dar ceva mai impunătoare. Cei 228 de stâlpi metalici de susţinere, înalţi de 4,3 metri, şi alte mii de rame metalice pe care s-au "aplicat" panourile din sticlă dau siguranţă întregii structuri a construcţiei. Încălzirea serei este asigurată prin producerea agentului termic utilizând apă geotermală. Tehnologie economicoasă si nepoluantă. Conductele de încălzire montate au o lungime totală de peste 27.700 de metri. În interior, este montată aparatură modernă, pe sistem electronic - atât pentru asigurarea necesarului de căldură, a luminii, a aerisirii, cât şi pentru distribuirea, conform tehnologiei speciale, a hranei necesare plantelor, prin dozare de substanţe lichide nutritive.
Nu peste mult timp se vor amplasa cele aproximativ 10.000 de cuburi (aidoma unor ghivece de flori) cu substratul mineral în care vor creşte plantele de tomate. Conform programului, prima recoltă de tomate din noua seră va fi, anul viitor, la începutul lunii martie. Într-un ciclu de producţie se vor obţine aproximativ 350 de tone de roşii.