Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din întreaga lume a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. Aula Magna a fost ieri neîncăpătoare pentru mulţimea de cadre didactice, studenţi, politicieni, bancheri, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai cultelor, care au ţinut să fie de faţă la înmânarea distincţiei onorifice universitare guvernatorului BNR, academicianul Mugur Isărescu.

Guvernatorul Bănci Naţionale a României (BNR) şi-a făcut apariţia în sala festivă a Universităţii însoţit de un alai de academicieni şi universitari din Oradea, Bucureşti, Cluj şi Timişoara, în frunte cu rectorul Cornel Antal. Ceremonia propriu-zisă a debutat cu un moment muzical, corul de cameră „Psalmodia Varadiensis" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă intonând un răsunător „Bine aţi venit" şi „Gaudeamus Igitur". Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Anca Dodescu, a dat apoi citire unui amplu „Laudatio", un adevărat ghid literar encomiastic la redactarea căruia au contribuit nu mai puţin de opt profesori universitari. Rectorul Cornel Antal a citit apoi conţinutul diplomei, de această dată, reuşind, spre lauda lui, să citească inclusiv data, luna şi anul în latină, după care Mugur Isărescu a primit diploma şi toga de Doctor Honoris Causa.

Din multitudinea de informaţii adunate în Laudatio despre cariera ştiinţifică şi profesională a lui Mugur Isărescu, de altfel, o personalitate cu notorietate la nivel naţional şi în plan financiar-bancar internaţional, aflăm că guvernatorul BNR „reprezintă pentru economiştii români un model de carieră ştiinţifică şi profesională, în cadrul căreia se împletesc armonios cercetarea ştiinţifică de cel mai înalt nivel, orientată asupra problemelor stringente din economia românească şi asupra tendinţelor şi proceselor marcante din economia mondială, cu decizia responsabilă şi acţiunea competentă în domeniul economic." Au fost amintite toate realizările importante ale carierei lui academice, de cercetare în economie, parcursul şi realizările în calitate de guvernator al BNR (din septembrie 1990 şi până în prezent, cu o întrerupere de un an în 1999-2000 - n.r.), dar şi scurta incursiune în plan politic, când Mugur Isărescu a preluat funcţia de prim-ministru şi apoi a candidat la preşedinţia României în 2000. Mugur Isărescu se contopeşte cu istoria recentă de 20 de ani a BNR, anul trecut intrând în Cartea Recordurilor pentru longevitatea mandatului de guvernator. Isărescu este apreciat mai mult decât un „mare manager", fiind indiscutabil „liderul Băncii Naţionale a României", arată autorii în Laudatio, argumentând cu concepte din teoria şi practica managementului care arată că „distincţia dintre manager şi lider ţine de puterea de a fi, într-un caz condus de împrejurări sau, în celălalt caz, de a impune contextul."

În cuvântul de răspuns Mugur Isărescu a trecut într-un registru mai uman, vorbind liber, cu emoţie reţinută la început când s-a declarat „onorat, copleşit chiar" de elogiile aduse, mulţumind Universităţii pentru titlul acordat şi pentru aprecierile deosebite despre care a spus că nu ştie dacă le merită pe toate. Discursul său presărat cu anecdote din lumea financiar-bancară şi politică, ironia fină şi naturaleţea expunerii i-au încântat pe invitaţi. „Vă mulţumesc pentru această prezentare scurtă şi concisă" (râsete în sală - n.r.) şi-a început răspunsul guvernatorul, referindu-se la zecile de minute în care s-a citit Laudatio. „De câte ori am ocazia îmi place să aduc aminte că România are a 16 bancă centrală din lume, din peste 200 câte sunt acum, înaintea Italiei sau Japoniei şi cu 33 de ani înaintea Statelor Unite ale Americii. Nu este uşor să păstrezi prestigiul unei asemenea instituţii, este o povară pe care încercăm să o ducem cu demnitate", a spus Isărescu în anul jubiliar în care BNR sărbătoreşte 130 de ani de la înfiinţare. În prelegerea pe care a prezentat-o apoi, „Nu există alternativă sau substitut pentru coerenţa politicilor economice", academicianul Isărescu a trecut pe teritoriul care l-a consacrat şi pe care îl cunoaşte la fel de bine ca pe propriile buzunare, economia.

La finalul momentului festiv, guvernatorul BNR, împreună cu ceilalţi universitari şi invitaţi, a inaugurat un fond de carte cu peste 600 de volume donat Bibliotecii universitare orădene de către BNR, fond care va purta numele „Mugur Isărescu".

 

Într-o Aula Magna arhiplină, în primele rânduri au luat loc pentru audierea momentelor festive episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cel romano-catolic Bocskei Laszlo, lângă înalţii prelaţi luând loc şi primarul Ilie Bolojan. Episcopul ortodox Sofronie a lipsit. La eveniment a participat şi senatorul Petru Filip, fostul rector Teodor Maghiar, fostul director şi actuala directoare a Sucursalei BNR, Ioan Degău, respectiv Floare Floruţiu, toţi decanii celor 18 facultăţi ale Universităţii orădene, bancheri şi oameni de afaceri.