Blocul turn "Cicero" de lângă Piaţa Cetate a fost luat săptămâna trecută cu asalt de câţiva alpinişti, nu pentru a-şi exersa abilităţile necesare escaladării vreunui munte, ci pentru a "îmbrăca" imobilul într-o haină de polistiren.

Bine ancoraţi în corzi, alpiniştii firmei Alp Serv au început de câteva zile să placheze pereţii exteriori ai blocului cu polistiren în vederea termoizolării faţadei. După lipirea materialului termoizolant cu un adeziv special, a urmat fixarea lui cu dibluri în cinci puncte, aplicarea unui nou strat de adeziv şi fixarea unei plase de fibră de sticlă care, în final, se "gletuieşte" cu un strat de adeziv exterior care poate fi acoperit ulterior cu o tencuială decorativă sau o vopsea lavabilă. Blocul are 10 etaje şi doar apartamentele dinspre Cantemir sunt cuprinse în acest program de reabilitare.
Chiar dacă există, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, câte o schemă de finanţare care presupune diferite facilităţi pentru proprietarii de imobile care recurg la astfel de lucrări, locatarii blocului "Cicero" s-au încumetat să demareze ambiţioasa investiţie pe cheltuiala proprie. Astfel, în funcţie de suprafaţa exterioară a apartamentului, proprietarii imobilelor au plătit câte 1.700 - 1.800 de lei, la care s-au adăugat alţi 400 de lei, contravaloarea lucrărilor de izolare termică a balconului. "Lucrările au început încă din ianuarie. Am încheiat contracte cu fiecare proprietar. Deşi teoretic programele de susţinere a lucrărilor de termoizolare a faţadei există, în realitate ele nu sunt funcţionale. Astfel, proprietarii au hotărât să facă pe banii lor. Un metru pătrat de hidroizolaţie costă 100 lei, inclusiv materialele şi manopera", ne-a declarat Nicolae Muţ, director Alp Serv. Acesta ne-a mai precizat că beneficiile sunt imense. "În medie, se obţine o reducere a facturilor la încălzire cu 40%, iar vara poliesterul ţine răcoare", a mai declarat Muţ.

Conform legislaţiei în vigoare privind reabilitarea locuinţelor, 50% din costurile reabilitării termice sunt suportate de Guvern, 30%, de administraţiile locale, 20%, de asociaţiile de proprietari. În paralel, locatarii care vând spaţiul deasupra blocului în vederea mansardării, iar investitorul execută lucrări de termoizolare, beneficiază pe o durată de zece ani de scutire la impozitul pe clădire.