Astăzi, Maria Haiduc, îşi aniversează o frumoasă vârstă. Aceasta s-a născut la Oradea, unde a urmat şcoala elementară, apoi, doi ani, Şcoala Tehnică Financiară (care s-a desfiinţat), după care se înscrie la Liceul Nr. 1 (actualul Colegiu Naţional "Emanuil Gojdu").

Din anul 1955, cântă muzică populară românească, începând să colaboreze şi cu Filarmonica din Oradea, iar la scurt timp este angajată solist vocal al Orchestrei Populare "Crişana". Din anul 1992, începe o colaborare fructuoasă cu Ansamblul "Nuntaşii Bihorului" al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea. De asemenea, colaborează cu Inspectoratul de Cultură Bihor, Centrul Creaţiei Populare, Şcoala de Artă "Francisc Hubic", Palatul Copiilor, Uniunea Culturală "Vatra Românească", Uniunea Femeilor, Liceul de Artă etc., iar din octombrie 2001 până în 2004, a realizat emisiunea de folclor "Crişule, pe malul tău", la televiziunea locală. Are o Fundaţie de cultură şi artă populară, la sediul căreia este amenajat un muzeu etno-folcloric cu aproximativ 500 de exponate. Deţine şapte discuri personale şi patru colective, numeroase casete personale şi în grup (colinde, folclor, romanţe, cafe-concert). Are la activ optzeci de înregistrări la Radio Bucureşti şi Electrecord, apariţii TV, interviuri radio-TV, ziare locale şi centrale, o bogată activitate extraprofesională. Pentru activitatea profesională de excepţie a fost decorată în anul 1972 cu "Ordinul Meritul Cultural" cls. a III-a, pentru păstrarea şi promovarea muzicii româneşti, iar la aniversarea a 40 de ani de activitate artistică, 1955-1995, Inspectoratul pentru Cultură şi Culte a judeţului Bihor îi acordă diploma "Pentru merite deosebite în interpretarea şi promovarea melosului bihorean". În anul 2002, Ministerul Culturii îi acordă pentru contribuţia de excepţie în promovarea folclorului românesc o "Diplomă de excelenţă" şi "Trofeul folclorului românesc 2002". Tot în anul 2002 Maria Haiduc a fost decorată cu "Crucea Naţională Serviciul Credincios" cls. a III-a, acordată de Preşedinţia României, pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală. De asemenea, este Cetăţean de Onoare al municipiului Oradea.
În 2004, preşedintele României îi conferă Ordinul "Meritul cultural", în gradul de ofiţer "Arta spectacolului", în semn de apreciere a activităţii şi pentru dăruirea şi talentul interpretării pus în slujba artei scenice şi a spectacolului. În prezent, este realizatoare a emisiunii "Crişule, pe malul tău", găzduită de postul de televiziune Naţional TV Beiuş. Maria Haiduc este căsătorită şi mamă a doi copii, Marcel şi Ioana.