Sute de judecători și procurori din mai multe județe, inclusiv din Oradea și municipiul București au protestat aseară, la diferite ore, în tăcere. Aceștia și-au manifestat astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală.

 

Aproximativ 500 de magistraţi de la mai multe instanţe şi parchete din ţară s-au adunat ieri pe treptele de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a protesta faţă de proiectele de modificare a legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea Codurilor penale făcute de coaliţia de guvernământ. Procurorii şi judecătorii au protestat tăcut, iar unii ţineau în mâini Constituţia sau foi pe care este scris jurământul de magistrat. Protestul în Capitală a durat aproximativ 30 de minute.

Şi la Oradea magistraţii au ieşit câteva minute în faţa instituţiei într-un protest tăcut. Peste 20 de procurori de la parchetele locale, inclusiv DNA şi DIICOT, dar şi câţiva judecători, au ieşit în faţa sediului parchetelor din Oradea, în semn de protest faţă de modificarea legilor justiţiei. Fiecare avea în mână jurământul pe care îl depun magistraţii în momentul în care sunt numiţi în funcţie: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumezeu!”.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis, luni, preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, o scrisoare deschisă în care precizează că „Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi”.

„Magistraţii sunt parte a societăţii care, dincolo de statut, atunci când au nemulţumiri şi atenţionează asupra unor iminente şi majore disfuncţii de sistem, prin iniţierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalităţi care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuieşte Justiţia. Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi, pentru noi toţi”, declară preşedintele CSM, Mariana Ghena.

La Constanța, aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30, pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de modificările pe care Parlamentul vrea să le aducă legilor Justiției, inclusiv Codurilor penale. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Zeci de magistraţi au ieşit şi în faţa Curţii de Apel Cluj-Napoca (citiţi în pagina 11). La fel s-au petrecut lucrurile la Braşov, Galaţi sau Botoşani.

 

E rău de tot!

Geeks for Democracy, un grup civic care reuneşte specialişti din mai multe domenii, a făcut o ilustrare grafică a felului cum modificările propuse la Codul Penal limitează drastic mijloacele de anchetă ale procurorilor, avantajând inculpaţi, şi cum cei care au de suferit în cele din urmă sunt cetăţenii obişnuiţi. Ilustrarea a fost făcută pe baza unui document făcut de Asociaţia Procurorilor, care conţine textul amendamentelor propuse, puse în oglindă cu articolele actuale din codurile penale.

Grupul civic se autodefineşte „grup deschis tuturor profesioniștilor din IT, comunicare, digital, antreprenorilor, ONG-urilor și tuturor celor care vor și pot să-și folosească experiența și cunoștințele în proiecte civice”.