Prima semifinalistă a Campionatului European 2016 este Portugalia, echipă care nu a reuşit să câştige în timpul regulamentar niciunul din cele cinci jocuri! Şansa a fost de partea lusitanilor şi în partida din sferturile de finală cu Polonia, în care s-au impus după executarea loviturilor de la 11 metri, scor 5-3 (1-1).

 

La 100 de secunde de la startul partidei, Robert Lewandowski a deschis repede scorul cu un şut puternic din careul de 16 metri, după o centrare din stânga a lui Grosicki, acesta fiind cel mai rapid gol de la acest turneu final. Într-o echipă din care au făcut parte Cristiano Ronaldo, Nani sau Ricardo Quaresma, Renato Sanches a fost cel care, în final, a reuşit să marcheze golul egalării. Tânărul de doar 18 ani cumpărat de Bayern Munchen în această vară de la Benfica cu 35 de milioane de euro a marcat, după un "un-doi" cu Nani, cu şut puternic din marginea careului mare.  "Sanches a jucat bine, dar nu cred că Renato, cel pe care l-aţi văzut joi seară, este cel pe care îl vom vedea şi în viitor. Este încă în creştere, are calităţi, şi le-a arătat în teren. Va deveni şi mai bun. Îmi aminteşte de marele jucător portughez Coluna", a comentat Fernando Santos, selecţionerul Portugaliei. Dacă portughezii au transformat toate cele cinci penalty-uri, cel decisiv fiind executat de Quaresma, polonezii au ratat unul prin Blaszczykowski.

Polonia: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 98'), Grosicki (Kaputska 82') - Milik, Lewandowski. Selecţioner: Adam Nawalka.

Portugalia: Rui Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, Eliseu - W. Carvalho (Pereira 96') - J. Mario (Quaresma 80'), R. Sanches, A. Silva (Moutinho 73') - Nani, Cr. Ronaldo. Selecţioner: Fernando Santos.

Arbitri: Fleix Brych, Stefan Lupp, Mark Borsch; adiţionali: Marco Fritz, Bastian Dankert (toţi din Germania), rezervă: Milorad Mazic (Serbia).

Observatori: Pierluigi Colline (Italia), Ronald Ospelt (Liechtenstein).

Portugalia, care a obţinut doar remize în precedentele jocuri (1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria, 3-3 cu Ungaria, 0-0, 1-0 după prelungiri, cu Croaţia), va juca în semifinale cu învingătoarea partidei Ţara Galilor - Belgia, desfăşurată aseară, după închiderea ediţiei.

Celelalte semifinaliste vor fi cunoscute în acest sfârşit de săptămână, după ultimele partide din sferturile de finală.

ASTĂZI

Germania – Italia (Stade de Bordeaux - Bordeaux, ora 22.00, ProTV şi DolceSport 1)

Arbitri: Viktor Kassai - la centru; György Ring şi Vencel Tóth - asistenţi;  Tamás Bognár şi Ádám Farkas - adiţionali, toţi din Ungaria.



MÂINE

Franţa – Islanda (Stade de France - Saint-Denis, ora 22.00, ProTV şi DolceSport 1).