*Proiectul de Ordin al ANAF modifică formularele 200 şi 250, prin includerea unei rubrici speciale pentru declararea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor.
*Noile modele ale formularelor ar urma să fie utilizate pentru definitivarea impozitului anual aferent veniturilor realizate, începând cu 1 ianuarie 2009.

Agenţia Naţională de Adminstrare Fiscală (ANAF) a elaborat un Proiect de Ordin pentru modificarea formularelor 200 - "Declaraţie privind veniturile realizate" şi 250 - "Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice". Proiectul de Ordin al ANAF modifică formularele 200 şi 250 prin includerea unei rubrici speciale pentru declararea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, calificate în categoria venituri din activităţi independente şi stabilirea impozitului anual datorat. Conform Proiectului de Ordin al ANAF, persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente, conform legii, vor declara venitul net realizat potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente pentru care venitul net se stabileşte în sistem real. Noile modele ale formularelor ar urma să fie utilizate pentru definitivarea impozitului anual aferent veniturilor realizate, începând cu 1 ianuarie 2009. În plus, Proiectul de Ordin mai stabileşte că, până la data de 15 septembrie a anului următor celui pentru care se face impunerea, organul fiscal competent emite deciziile de impunere anuală pe baza datelor din declaraţiile privind veniturile realizate şi a celorlalte informaţii aflate la dispoziţia sa. Totodată, Proiectul de Ordin al ANAF prevede şi suspendarea obligaţiilor declarative pentru persoanele fizice, precum şi intermediari (sau alţi plătitori de venit) în cazul câştigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, realizate în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, ca urmare a modificărilor asupra Codului fiscal aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 127/2008.
Un ultim aspect: Proiectul de Ordin a fost publicat pe site-ul ANAF, în secţiunea Legislaţie/Transparenţă decizională.