După ce zilele trecute un grup de părinţi ai căror copii învaţă la Şcoala cu clasele I-VIII "Alexandru Roman" a înaintat memorii atât conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cât şi Primăriei municipiului Oradea, prin care a solicitat ca unitatea de învăţământ să nu fie închisă sau comasată cu Şcoala "Lucreţia Suciu", ieri a venit rândul elevilor să-şi arate dezacordul faţă de această intenţie. Astfel, aceştia nu şi-au petrecut ziua la ore, aşa cum ar fi trebuit, ci în frig, umblând de la o instituţie la alta, fără prea mulţi sorţi de izbândă, însă...

 

Deoarece în urma demersului lor, părinţii nu au primit un răspuns ferm din partea autorităţilor, aproximativ 60 de elevi din ciclul gimnazial au decis să nu se prezinte ieri la ore. Mai mult, aceştia au hotărât să înainteze un memoriu inspectorului şcolar general, prof. Dorel Luca. Doleanţele copiilor au fost ferme şi clare: ISJ să înduplece autorităţile să nu desfiinţeze şcoala în care învaţă. În acel moment, însă, în instituţie nu se afla nici inspectorul şcolar general şi niciun adjunct dintre cei patru. Potrivit angajaţilor de la secretariatul ISJ Bihor, toţi erau plecaţi în teritoriu la şedinţele cu directorii de şcoli, fiind invitaţi să revină mai târziu. Totuşi, petiţia a fost înregistrată la secretariatul Inspectoratului, iar funcţionarii de aici i-au asigurat pe elevi că aceasta va ajunge la inspectorul şcolar general.

 

De la Inspectorat, la Primărie şi Prefectură

Fără a reuşi să poarte discuţii cu reprezentanţii ISJ, copiii au decis să-şi caute dreptatea şi în altă parte. Astfel, s-au deplasat la Primărie, unde au reuşit să stea câteva minute de vorbă cu viceprimarul Gheorghe Carp. Acesta, însă, nu s-a dovedit prea receptiv la problemele copiilor, considerând că situaţia creată ţine exclusiv de competenţa Inspectorului şcolar judeţean, iar referitor la posibila comasare a celor două unităţi de învăţământ, acesta a declarat că nu s-a luat nicio hotărâre. "Sunt doar nişte supoziţii", crede Carp, dar a ţinut să precizeze că nu se va hotări nimic în acest sens fără a se ţine cont de părerile părinţilor şi ale elevilor. "Nimic nu se va obţine în urma unor astfel de măsuri de protest, ci doar prin argumente logice, bine întemeiate", a adăugat Carp, care crede că importantă este eficienţa unităţilor de învăţământ. Pentru a fi siguri că au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca şcoala lor să nu fie desfiinţată, elevii şi-au prezentat memoriul şi la Prefectură, unde au reuşit să stea de vorbă cu subprefectul Cristian Bitea, însă nici acesta nu a putut lămuri prea mult starea de fapt a lucrurilor.

 

Economisirea banului public cu orice preţ

După ce au petrecut câteva ore în frig, umblând de la o instituţie la alta, fără a primi vreun răspuns ferm şi convingător, copiii au revenit la sediul ISJ Bihor, unde, de această dată, au reuşit să vorbească preţ de câteva minute cu inspectorul şcolar general adjunct Ilie Crăciun. Acesta a încercat să le explice cum e cu necesitatea eficientizării sistemului educaţional. "Din toamnă, unităţile de învăţământ vor fi finanţate în funcţie de numărul de elevi, iar şcolile care au mai puţin de 300 de elevi nu vor mai putea funcţiona. În această situaţie se află Şcolile Alexandru Roman şi Lucreţia Suciu, care vor trebui comasate", a spus inspectorul. Până în acest moment nu s-a luat o hotărâre clară în ce fel se va face comasarea celor două unităţi, dar, probabil, azi va avea loc o întrunire la nivelul conducerii Inspectoratului Şcolar, la care vor participa şi reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor de la Şcoala "Alexandru Roman", unde se va decide soarta celor două unităţi de învăţământ.

 

Decizia comasării celor două unităţi de învăţământ şi renunţarea de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean la clădirea în care funcţionează Şcoala "Alexandru Roman" vine după ce, în urmă cu ceva vreme, municipalitatea a investit câteva miliarde de lei în reabilitarea acestei unităţi de învăţământ.