De câteva zile bune Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bihor este în scandal. Managerul Gheorghe Pintea a decis să facă plângere la mai multe instanţe pentru neregulile grave pe care susţine că le-a constatat la fosta conducere. Fostul manager, Daniela Petrişor, şi liderul de sindicat Gheorghe Chiş au reacţionat public, sindicalistul spunând că va intra luni în grevă.

Neregulile de la ambulanţă nu mai sunt de mult o noutate. Au fost constatate şi de Curtea de Conturi şi de Corpul de Control al Ministrului. Noutatea o reprezintă, pe de o parte, faptul că actualul manager Gheorghe Pintea a ales să facă plângeri în instanţă pentru neregulile constatate şi faptul că angajaţii s-au trezit cu hârtii în poştă prin care li se cer sume de bani pentru că timp de câţiva ani au primit salarii mai mari decât s-ar fi cuvenit.

 

Nu pot să închid ochii la aceste nereguli!

Concret, începând din luna martie, managerul interimar al SAJ Bihor a făcut trei plângeri la instanţele din Bihor.

„Eu nu am spus că cineva e vinovat, dar nici nu pot să închid ochii la aceste nereguli. Mi se pare corect ca acest lucru să îl stabilească instanţele”, a spus, pentru Crişana, managerul Gheorghe Pintea.

Acesta a făcut plângere în trei dosare diferite. Primul se referă la compartimentul de achiziţii care ar fi făcut abuz în serviciu. Curtea de Conturi a găsit aici nereguli grave, amendând SAJ Bihor cu 120.000 de lei.

„Nu mi se pare normal să achit acei bani şi pentru acest prejudiciu să nu fie nimeni vinovat. Am contestat în instanţă amenda, dar noi am plătit deja jumătate din această sumă, care nu este deloc mică”, susţine managerul.

Al doilea dosar l-a vizat pe actualul lider de sindicat Gheorghe Chiş, care ar fi fost pontat, primind salariu şi sporuri, ca şi când ar fi muncit pe ambulanţă dar care, în realitate, ar fi dat pe la muncă doar din când în când.

„Este corect faţă de colegii noştri care muncesc ca cineva să ia 212.000 de lei timp de cinci ani fără să facă nimic? Ce au făcut cei care l-au pontat şi ce a făcut dumnealui semnând că a fost la muncă, când nu a fost, este fals în acte şi trebuie să plătească pentru asta”, a explicat Pintea.

Al treilea dosar este oarecum conexat cu primul pentru că îl vizează pe acelaşi om pe care Curtea de Conturi l-a găsit în neregulă cu achiziţiile, Remus Cacuci, care ar fi fost promovat ilegal „cu delegare” pe funcţia de director economic, deşi era urmărit penal.

 

Sindicatele au păreri contradictorii

Cel mai grav este însă faptul că angajaţii s-au trezit în poştă cu înştiinţări că trebuie să plătească înapoi sume de bani pe care le-au încasat pentru că şefii de la SAJ Bihor le-au calculat greşit salariile. „Nu sunt însă sume foarte mari. 1-2 persoane din 408, cu 16.000 de lei, în rest sumele sunt plătibile. Sper însă ca şi aceste sume să fie amortizate prin banii pe care îi vom câştiga într-un alt proces. Nici aici nu a fost vorba de dorinţa mea de a le lua angajaţilor bani, ci de faptul că legea m-a obligat să recuperez aceşti bani. Iar faptul că oamenii trebuie să plătească banii ăştia nu mi se datorează mie, ci tot celor care au făcut calculele greşit”, a mai spus Gheorghe Pintea.

După ce toate aceste lucruri au ajuns în presă, fosta conducere a făcut o conferinţă, alături de liderul Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş, în care au spus că plângerile depuse de Pintea au ca mobil intimidarea fostului manager Daniela Petrişor ca aceasta să nu mai candideze pentru funcţia de manager şi l-au acuzat pe managerul interimar că i-a pus pe angajaţi la plată şi că sprijină cealaltă organizaţie a angajaţilor Sindicatul pentru Viaţă Ambulanţa, condus de asistenta Crina Ungur.

Miercuri, 13.07.2016, Sindicatul pentru Viaţă Ambulanţa s-a şi delimitat public de acţiunile lui Gheorghe Chiş, susţinând că protestul legat de „atitudinea conducerii care îşi hărţuieşte angajaţii şi foştii salariaţi cu procese” ar putea aduce „grave perturbări în activitatea medicilor, asistenților și ambulanțierilor, care este una specială, de salvatori, prin blocarea curții de unde se face și accesul autospecialelor spre solicitări”.

„Suntem de părere că acest protest NU ne reprezintă, întrucât NU vizează interesele angajaților care urmează să își rezolve litigiile de muncă prin demersuri legale și normale făcute în Justiție.

În opinia noastră, această manifestare are motivații personale, mărunte și meschine, reprezintă o răzbunare a unor personaje care urmăresc decredibilizarea și demiterea actualei conduceri a Serviciului Județean de Ambulanță Bihor doar pentru că și-a permis să îi defere Justiției pe cei care au încălcat legea și au prejudiciat Serviciul.

Ca urmare, membrii Sindicatului pentru Viață Ambulanța Bihor dezavuează și se dezic de o astfel de acțiune pe care o consideră o ofensă la adresa salariaților onești ai SAJ Bihor a căror menire este să salveze vieți și nu de a fi părtași la uneltiri egoiste și murdare”, se afirmă într-un comunicat semnat de Crina Ungur.

Indiferent de ce se va întâmplă cu fostul sau actualul manager, un lucru este clar, angajaţii vor fi puşi la plată. Şi vor plăti fără să fie cu nimic vinovaţi, că nu ei şi-au calculat salariile şi sporurile.

 

Bătălia se dă pe influenţe, la Minister

Pentru că „dreptatea se cere ajutată”, Crişana a aflat că ambii lideri, cel al SAJ Bihor şi cel al Sindicatului Ambulanţa, au făcut săptămâna trecută drumuri la Bucureşti, pentru a vorbi cu ministrul. Gheorghe Pintea a lăsat la secretariatul ministrului un dosar solid cu acte şi explicaţii, îi timp ce Gheorghe Chiş a confirmat ieri că aşteaptă să vorbească cu ministrul, urmând ca, în funcţie de ce va decide acesta, să declanşeze sau nu greva, luni.