Luna francofoniei este celebrată în şcolile orădene printr-o serie de evenimente, iar vineri, 18 martie, a fost rândul studenţilor de la Litere, Catedra de limba şi literatura franceză, să aducă un inedit omagiu, alături de elevii Liceului Teoretic Aurel Lazăr, C.T. Traian Vuia şi C.N. Mihai Eminescu.

Profitând de vremea însorită, studenţii şi elevii şi-au dat întâlnire în campusul universitar, unde au organizat un picnic inedit, cu snaksuri, fructe şi... poezii.

"Picnicul poetic Haikunoi2016 este un eveniment naţional organizat în parteneriat cu Institutul Francez România. Este cea de-a doua ediţie organizată la Oradea de Catedra de franceză a Facultăţii de Litere”, a spus, pentru cotidianul Crişana, lect. dr. Daciana Vlad.

Pentru a face faţă cu brio acestui picnic poetic, studenţii şi elevii s-au pregătit temeinic prin ateliere de creaţie. Haiku este un poem japonez cu formă fixă (cinci silabe, şapte silabe, cinci silabe), alcătuit din trei versuri şi adresat naturii, frumosului. Provocarea la care au răspuns elevii şi studenţii a fost aceea de a scrie haiku în limba franceză. Cele mai reuşite poeme de la ediţia precedentă au fost publicate într-o broşură ilustrată, şi se doreşte ca o nouă broşură de haiku să fie lansată şi în acest an.

"Prin acst eveniment am dorit să promovăm multilingvismul, dar şi limba franceză, de care din ce în ce mai puţini oameni sunt dornici să se apropie”, a spus lect. dr. Daciana Vlad. Cei peste 50 de tineri participanţi la acţiune au citit cu voce tare propriile poeme şi şi-au propus colaborări viitoare.