Universitatea din Oradea are mai puţină căutare decât anul trecut. Anul acesta s-au înscris şi şi-au confirmat locurile cu 12% mai puţini concurenţi decât în 2015, rămânând libere 276 de locuri la licenţă şi 43 la master. Totuşi, cei din conducerea instituţiei spun că scăderea numărului de înscrişi este doar jumătate din numărul elevilor care au picat la Bacalaureat.

Reprezentanţii Universităţii din Oradea au analizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, sesiunea de vară a admiterii la facultate. Rezultatele au fost dezamăgitoare.

„Trăim o realitate istorică dureroasă. Anul acesta au fost cu 30% mai puţini elevi care au promovat BAC-ul, ceea ce a dus la rezultate slabe şi la admiterea din această vară. Înainte de confirmări, comparativ cu anul 2015, cea mai căutată facultate a fost cea de Medicină, unde s-a înregistrat o creştere cu 3,66%. La Teologie Ortodoxă s-au completat toate locurile disponibile, iar la Drept aveam 7,33% locuri ocupate. Cel mai mic număr de înscrişi a fost la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial cu - 33%, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării - 31% şi Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică şi Facultatea de Litere cu câte - 30%.

După perioada confirmărilor, situaţia s-a schimbat. Cei mai mulţi înscrişi au fost la domeniile Istorie (+57,14%), Ştiinţele Comunicării (+23%) şi Psihologie (+18%). La polul opus, cei mai puţini înscrişi au fost la Inginerie Forestieră (+84%), Inginerie Energetică şi Management Industrial şi Sociologie (-53%) şi Arhitectură (-52%)”, a spus Ligia Burtă, prorector pentru servicii studenţeşti şi vizibilitate.

Statisticile au fost făcute publice de Vasile Aurel Căuş, preşedintele Consiliului consultativ pentru parteneriatul public-privat, care a spus că Universitatea încearcă să afle care sunt cele mai căutate domenii pentru a se adapta pieţei muncii.

„Trebuie precizat că în analiza privind specializările şi domeniile care au sau nu au căutare trebuie luat în calcul şi numărul de locuri care au fost disponibile. Există, aşadar, o scădere a numărului de studenţi înscrişi cu 12%, care este la jumătate din scăderea numărului elevilor care au picat la Bacalaureat. Preconizăm că aceste locuri vor fi ocupate în toamnă”, a mai spus Ligia Burtă.

Reprezentanţii Universităţii au mai declarat că pentru atragerea studenţilor vor pregăti un spot publicitar axat pe domeniile rămase libere pe care îl vor posta pe reţelele de socializare şi pe media.uoradea.ro.