Readucem în atenţia celor interesaţi un subiect de actualitate, pentru această perioadă, cu privire la practicarea agriculturii în sistem ecologic, în condiţiile în care, aşa cum afirma dl ing. Liviu Naste, director executiv al Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Bihor, "(...) agricultura ecologică în judeţul Bihor a trecut de perioada pionieratului. Există ferme ecologice certificate şi mulţi fermieri care s-au edificat cu principiile unei agriculturi ecologice". Pentru ceea ce dorim, ca mesaj către actualii şi potenţialii practicanţi ai unei agriculturi ecologice, am invitat, ca interlocutor, pe d-na Maria Bocşe, consilier superior, reprezentant judeţean cu agricultura ecologică în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.
- Fie şi ca informaţie de ordin statistic, spuneţi-ne cum se regăseşte, în judeţul Bihor, preocuparea pentru practicarea agriculturii ecologice?
- Din datele pe care le deţinem, există o suprafaţă de 931 hectare de teren arabil pe care se practică agricultura ecologică (sector vegetal, zootehnie, legumicultură) şi 410 familii de albine producătoare de miere ecologică. Situaţia nu este definitivată, întrucât suntem în plină perioadă de înregistrare a operatorilor economici din judeţ care practică agricultura ecologică.
- Cum se procedează pentru înregistrarea acestor operatori economici?
- Sunt prevederi clare în acest sens,conform Ordinului 219/21 februarie 2007 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), dar şi noutăţi procedurale. De reţinut că, până în data de 1 iunie a.c., cei care practică agricultura ecologică au obligaţia de a-şi înregistra, la MADR, activitatea respectivă, prin completarea unui formular tipizat - fişă de înregistrare.
- Ce au de făcut, în acest sens, producătorii respectivi?
- În cazul celor care încep o activitate agricolă în sistem ecologic, aceştia vin la DADR Bihor pentru a consulta lista actualizată cu structurile organizatorice de inspecţie şi certificarea produselor ecologice la care să se adreseze pentru a se încheia un contract cu aceste organisme de control şi certificare. După încheierea contractului, se completează fişa de înregistrare a activităţii în domeniul agriculturii ecologice. Cei care au deja contracte, din anul precedent, nu fac decât să completeze fişa de înregistrare, formular pe care îl procură de la DADR Bihor.
- Care este pasul următor?
- Aceste formulare de înregistrare depuse la DADR Bihor sunt trimise, de către noi, la Ministerul Agriculturii, pentru avizare (înregistrare), revin la DADR, iar documentul respectiv (originalul) se transmite operatorului care a solicitat înregistrarea. Se evită, astfel, punerea pe drumuri, deplasarea la Bucureşti, pentru avize, a solicitantului.
- Ce noutăţi sunt pentru stimularea celor care practică agricultura ecologică?
- Există în lucru, la Ministerul Agriculturii, un proiect de Hotărâre privind acordarea de sprijin financiar în sectorul legume-fructe şi agricultură ecologică, astfel încât să se ofere stimulente financiare celor care practică agricultura ecologică.
- Dar despre sprijin financiar se poate vorbi şi în cadrul Măsurii 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole", fiind vorba despre fonduri europene...
- Aşa este, mai ales că, şi trebuie reţinut acest aspect, persoanele care depun proiecte şi care deţin exploataţii vegetale şi de creşterea animalelor în sistem ecologic beneciază, la acordarea punctajului pe proiect, de 10 puncte din cele maximum 100 de puncte, reprezentând astfel un avantaj în accesarea fondurilor europene.
- Vă mulţumesc.