Ieri, în zi aleasă de sărbătoare, Avram Iancu a fost omagiat la Oradea, la împlinirea celor 192 de ani de la naştere. Evenimentul a fost marcat, ca-n fiecare an, la monumentul eroului nostru naţional din Parcul Traian, fiind organizat de Societatea cultural-patriotică Avram Iancu - Filiala Oradea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și în colaborare cu Garnizoana Oradea și Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu.

Ca-n fiecare an de Sânziene, ieri, la Oradea, a avut loc un eveniment de comemorare a conducătorilor răscoalei românilor ardeleni, cei care au tras semnalul renașterii virtuților noastre românești - martirii Horea, Cloșca și Crișan, precum și a eroului nostru național Avram Iancu, la 192 de ani de la naștere.

Programul a debutat cu un Te Deum, la bustul lui Avram Iancu, oficiat de un sobor de preoți, printre care s-au aflat: părintele vicar Radu Rus, părintele Vasile Sabău de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Oradea, părintele Mircea Ioniță, capelanul Garnizoanei Oradea și părintele Dan Lele, preot capelan militar la Penitenciar.

Au urmat scurte alocuțiuni despre rolul pe care l-a avut Avram Iancu în istoria neamului nostru românesc, prilej cu care au luat cuvântul Claudia Timofte, șefa cancelariei prefectului, care a transmis mesajul prefectului Claudiu Pop, precum și Ioan Pogan, vicepreședintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, care a prezentat mesajul președintelui Societății, Victor Bercea, cu prilejul evenimentului.

Un moment emoționant în cadrul manifestării a fost înmânarea drapelului Societății cultural-patriotice „Avram Iancu” - Oradea de către col. (r.) Grigore Bartoș, președintele Societăţii, preotului militar Mircea Ioniță, drapel care va fi așezat la loc de cinste în Biserica Militară din Oradea.

Programul a fost frumos completat cu un recital de cântece patriotice susținut de Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos, după care au avut loc depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Avram Iancu, operă a sculptorului Cornel Durgheu, care a participat la acest eveniment.

De asemenea, printre cei prezenți s-au mai aflat reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai unor instituții publice deconcentrate, partide politice, cadre militare active, în rezervă și retragere, precum și elevi orădeni. 

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de onoare, pe muzica militară a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.