Autorul atacului de la Nisa a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un bărbat francez de origine tunisiană, în vârstă de 31 de ani. Cel puţin 84 de persoane au murit, inclusiv copii, şi alte peste 150 au fost rănite dintre care 18 sunt în stare gravă, în urma atacului.

 

Autorul atentatului comis în oraşul francez Nisa reuşise să ajungă în zonă minţind poliţia că transporta îngheţată şi a aşteptat multe ore în maşină pentru a putea ataca. Potrivit presei franceze, locuința bărbatului a fost percheziționată de poliție în dimineaţa zilei de vineri. În camion ar fi fost găsite o „grenadă inactivă” şi „arme lungi false”, dar și permisul de conducere al autorului. Atentatul a avut loc pe Bulevardul „Promenade des Anglais” din oraşul francez Nisa. Un individ a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Bărbatul a tras focuri de armă asupra mulţimii în timp ce conducea camionul. Cel puţin 84 de persoane au murit, inclusiv copii, şi alte peste 150 au fost rănite, dintre care 18 sunt în stare gravă, în urma atacului de la Nisa, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Printre victime se numără un responsabil de rang înalt din cadrul poliţiei de frontieră, potrivit unor surse. De asemenea, doi cetățeni români răniți sunt îngrijiți în spitalele din Nisa, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu. Ministrul nu a putut oferi mai multe detalii, el precizând că este vorba de doi români care trăiesc în Franța. MAE informează că cetățenii români precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum şi linia verde activată de autoritățile franceze: +33 493722222.

 

Solidari cu poporul francez

Liderii lumii și-au exprimat solidaritatea cu poporul francez și au condamnat dur atentatul de la Nisa. Președintele american Barack Obama a condamnat ceea ce „se pare că a fost un oribil atac terorist” și a declarat că este solidar cu familiile victimelor. Într-o telegramă trimisă omologului său francez, președintele rus Vladimir Putin afirmă că „brutalitatea și cinismul acestei crime comise de Ziua Națională a Franței sunt șocante. Am văzut din nou că moralitatea este complet străină terorismului - victimele sale sunt civili nevinovați, inclusiv femei și copii”. „Președintele rus a confirmat că Rusia este gata pentru o cooperare cât mai strânsă cu Franța și alți parteneri internaționali în toate sferele activităților anti-teroriste”, a comunicat serviciul de presă al Kremlinului. Într-o postare pe rețelele sociale, Boris Johnson, noul ministru de Externe al Marii Britanii, s-ar arătat „șocat și întristat de evenimentele îngrozitoare de la Nisa și de teribilele pierderi umane”. „Cuvintele nu pot exprima ceea ce ne leagă de prietenii noștri francezi în aceste ore cumplite. Acest teribil atac s-a întâmplat de ziua lor națională, care este o zi de mândrie, dar care acum s-a transformat într-o zi de doliu”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.