Noua speranţă a tenisului bihorean se numeşte Anamaria Coroiu, o fetiţă harnică şi modestă din Şuncuiuş. De mult timp n-a reuşit un tenismen din Bihor să câştige trei turnee naţionale în decurs de o lună! A reuşit, în schimb, fata Marinelei şi a lui Adrian Coroiu din Şuncuiuş, strada Transilvaniei nr. 389.

 

Trei turnee câştigate într-o lună

La Trofeul Sătmarului, de la Satu Mare, Anamaria s-a impus, în finală, cu 5-7, 6-2, 6-2, în faţa Andreei Peczer, de la Palatul Copiilor din Zalău. A urmat Cupa Trofeul Aradului, unde a învins-o pe Anca Isac, de la Sport 4 Fun Timişoara, cu scorul de 7-5, 6-4, pentru ca în acest weekend să se impună în finala turneului BT Tenis Cup III de la Cluj-Napoca, tot la categoria 12 ani în faţa aceleiaşi Andreea Peczer cu 6-3, 6-3.

 

Face tenis de doi ani

Performanţa Anamariei ne bucură cu atât mai mult cu cât tenisul juvenil bihorean era, de câţiva ani, într-un con de umbră prin rezultatele modeste şi clasamentul slab al sportivilor. Iată că cea care dă un nou impuls sportului alb este o fată originară dintr-o localitate din Defileul Crişului. Anamaria a făcut cunoştinţă cu tenisul în urmă cu doi ani, ca urmare a Proiectului „Tenis în comune şi sate”, desfăşurat comunele Vadu Crişului, Şuncuiuş, Ţeţchea, Tileagd şi Tinca, proiect finanţat de Consiliul Judeţean Bihor.  A dat prima minge peste fileu la sala de sport a Colegiului Tehnic nr.1 din Vadu Crişului, a continuat la sala Liceului tehnologic nr.1 din Şuncuiuş.

 

Talent dublat de muncă şi sacrificii

Ca să-şi completeze pregătirea pe terenurile de tenis din Oradea, a fost o perioadă când micuţa tenismenă de 9 ani a trebuit să se trezească la ora 4.30 dimineaţa pentru a ajunge, împreună cu mama ei, la trenul care le aducea să prindă antrenamentul de dimineaţă pe terenurile Clubului Sportiv „Voinţa” Oradea. Părinţii ei au văzut harul pe care i l-a dăruit Dumnezeu (pentru că ce este talentul, dacă nu un har dăruit de Sus!), şi, de câteva luni, s-au mutat la Oradea, pentru ca ea să-şi poată înmulţi acest talent. Acum Anamaria este elevă model a Liceului Pedagogic din Oradea, iar antrenamentele zilnice n-o împiedică să fie printre elitele liceului. Prima legitimare a făcut-o la Clubul Sportiv „Voinţa” Oradea, care i-a acordat transferul la CSM Oradea, unde este antrenată de Ionuţ Hodişan.

    

Accent pe mediul rural

Avem nădejdea că rezultatele Aneimaria Coroiu vor da un impuls nou tenisului din judeţul nostru, fiind un semnal încurajator şi pentru tinerii practicanţi ai sportului alb din mediul rural, Anamaria dovedind că şi la sate „pot naşte” campioni. De altfel, la Vadu Crişului şi Şuncuiuş tot mai mulţi copii şi nu numai descifrează tainele sportului alb, în compania unor tehnicieni orădeni. Iar continuitatea practicării tenisului în aceste comune din Defileul Crişului se datorează, în primul rând, unor oameni de aici, care înţeleg rolul practicării sportului pentru sănătate, dar şi efectul pozitiv asupra spiritului civic al întregii comunităţi. La aceasta se adaugă aportul autorităţilor locale, al conducerii celor două şcoli, care sprijină performanţa micilor tenismeni, organizând chiar turnee naţionale pentru ca aceştia să poată juca în compania unor tenismeni bine clasaţi în ierarhia naţională.