Controversatul Gabriel-Cristian Bako (nume de scenă Gabriel Miloia), un "artist local" cunoscut pentru vandalizarea clădirilor din Oradea prin inscripţionarea chipului său pe clădiri, loveşte suburban. Deoarece nu a reuşit să deruleze „Proiectul Muian” în incinta Episcopiei greco-catolice din Oradea, acesta a postat pe internet un mesaj trivial ca venind din partea episcopului Virgil Bercea.

Biroul de presă al Episcopiei greco-catolice, prin Eugen Ivuț, secretar episcopal, a transmis redacţiei Crişana următorul comunicat de presă:

„În urma adresei nr. 705/17/SU-BH din 29.11.2017 a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă Crişana al judeţului Bihor am fost înştiinţaţi că în Palatul Episcopal Greco-Catolic, situat în Piaţa Unirii nr. 3, având în vedere că este încă un şantier deschis nu se poate organiza nicio manifestare publică, nefiind întrunite condiţiile legale şi minime de securitate contra incendiilor («Punerea în funcţiune a unor spaţii în cadrul clădirii Palatului Episcopal care a făcut obiectul unui proiect avizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, fără implementarea tuturor măsurilor cu rol de securitate la incendiu, fără a fi admisă recepţia la terminarea lucrărilor şi fără autorizaţie de securitate este contrară legii» Adresa ISU nr. 705/17/SU-BH). În consecință SC Visual Kontakt SRL, reprezentată de domnul Gabriel-Cristian Bako, a fost notificată să înceteze acţiunea de organizare a expoziţiei”.

Reacţia Episcopiei survine ca urmare a unei postări pe pagina de facebook a „Proiectului Muian” al lui Gabriel Miloia şi pe pagina de internet a visualkontakt.ro.

„După 4 luni de lucru intensiv la ultima etapă a proiectului Muian, Excelența Sa ne-a înștiințat că vernisajul expoziției Apocrypha 2, găzduită în Palatul Episcopal Greco-Catolic, la invitația Episcopiei, trebuie anulat.

Pentru că mesajul conține un limbaj trivial vă invităm să-l vizualizaţi integral pe site-ul galeriei visualkontakt.ro. APOCRYPHA 2 nu va mai avea loc în incinta Palatului Episcopal Greco-Catolic însă va fi re-montat într-o altă locație în cel mai scurt timp posibil. Detalii în curând”, scrie pe pagina de facebook a Proiectului Muian. 

Iar pe această pagină urmează... trivialul!

„Felicitari Eparhiei Greco-Catolice de Oradea pentru invitarea marelui artist de pule scuturate, Bako, care a vandalizat Oradea. E cum nu se poate mai potrivita invitarea lui in Palatul Episcopal, mai ales ca strandurile deja s-au inchis. Sper ca gasca de homosexuali ai casei nu va rata deschiderea. Nu, nu aveti nevoie de ortodocsi, sa va ingroape…” scrie pe pagina visualkontakt.ro, iar autorul continuă:  

„Mesajul de mai sus i-a fost trimis lui Gabriel Miloia de Excelența Sa, episcopul Virgil Bercea al Oradiei Mari. Mai târziu, tot printr-un SMS, Excelența Sa ne-a înștiințat că vernisajul expoziției Apocrypha 2, găzduită în Palatul Episcopal Greco-Catolic, la invitația Episcopiei, trebuie anulat. Vă anunțăm cu regret că expoziția nu va mai avea loc.”

 „Ultima dată când i-am cerut părerea despre insultele trimise, mi-a spus că cei ca mine merită insultați. M-a făcut să mă simt sub-uman” – Gabriel Miloia, autor al expoziției Apocrypha 2.

În cele din urmă s-a dovedit că mesajul atribuit episcopului Virgil Bercea aparţine de fapt jurnalistei independente Ramona Băluţescu, care într-o postare personală pe facebook, critica decizia Episcopiei de a găzdui această expoziţie (vezi galeria foto).