Chiar dacă până la data stabilită pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul Europei mai sunt 46 de zile, pentru factorii responabili de bunul mers al scrutinului a şi început numărătoarea inversă.

Până pe 6 octombrie primarii şi serviciile publice de evidenţă a persoanelor aveau obligaţia să actualizeze listele electorale, urmând ca acestea să fie puse, la cererea şi pe cheltuiala lor, la dispoziţia partidelor şi alianţelor politice şi organizaţiilor cetăţeneşti aparţinând minorităţilor naţionale. "Săptămâna trecută am eliberat fiecărui primar două exemplare din listele electorale permanente actualizate. Un exemplar trebuie depus la judecătoria în raza căreia se află administraţia locală pe care o conduce, iar un exemplar se poate păstra în vederea eliberării unor copii pentru partidele politice care doresc să acceseze listele permanente", ne-a declarat Florian Uşvat, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor. Următorul moment important se va desfăşura pe data de 17 octombrie, când, prin tragere la sorţi, se va stabili locul partidelor politice pe buletinele de vot. Numele candidaţilor independenţi se vor trece la sfârşitul buletinului, în ordinea înregistrării candidaturilor. Până pe data de 18 octombrie, prefecţilor le revine obligaţia alocării unui sediu Biroului Electoral Judeţean, urmând ca în 19 octombrie să aibă loc desemnarea preşedintelui şi a locţiitorului BEJ dintre judecătorii Tribunalului Bihor. În sarcina primarilor mai intră ca până pe data de 25 octombrie să stabilească locurile speciale pentru afişajul electoral.
Startul campaniei electorale va fi dat pe data de 26 octombrie, urmând să se încheie în data de 24 noiembrie, la ora 7.00. Cel mai târziu pe data de 10 noiembrie, prin grija Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, trebuie tipărite buletinele de vot, urmând ca, până pe data de 11 noiembrie, prefectul împreună cu preşedintele BEJ să intre în posesia acestora. Apoi, pe data de 15 noiembrie, prin tragere la sorţi, va avea loc desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, iar până pe 20 noiembrie urmează să aibă loc completarea birourilor secţiilor de votare cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare.

În fine, pe data de 24 noiembrie, va avea loc distribuirea buletinelor de vot şi predarea ştampilelor şi a celorlalte materiale necesare votării către preşedinţilor birourilor secţiilor de votare. Aşa cum a decis Guvernul, ziua stabilită pentru exprimarea votului este 25 noiembrie. Deschiderea secţiilor de votare se va face la ora 7.00, urmând ca acestea să se închidă la ora 21.00.