Investiţii de miliarde aducând miliarde de lei Fondul forestier oferă, pe lângă lemn, o serie diversă de alte produse ale pădurii care, valorificate corespunzător, constituie o sursă importantă de venituri pentru Direcţia Silvică Oradea. Fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, carnea de vânat, plantele medicinale sunt produse specifice fondului forestier, produse a căror comercializare devine cu atât mai profitabilă cu cât există şi capacităţi tehnice corespunzătoare pentru depozitare, prelucrare, sortare, ambalare. De altfel, cele enumerate mai sus fac parte din strategia investiţională, din programul de realizare şi modernizare a unor capacităţi de producţie prin care să se dea eficienţă sporită valorificării produselor specifice fondului forestier. Un prim argument este, spre exemplu, depozitul frigorific de la Beiuş destinat ciupercilor comestibile din flora spontană şi plantelor medicinale. "Fără falsă modestie - ne spune domnul ing. Liviu Ioan Judea, directorul Direcţiei Silvice Oradea - este cel mai mare şi cel mai bine echipat depozit pe care-l avem în judeţ, conform standardelor europene în domeniu." Depozitul frigorific de la Beiuş are o capacitate de congelare de 12 tone în 24 de ore şi o capacitate de depozitare de 400 tone. Realizarea acestui obiectiv a durat trei ani, acum fiind dat în folosinţă la întreaga sa capacitate. Au fost alocate, eşalonat, din fonduri proprii, 12 miliarde de lei, în acest an revenind 4 miliarde lei. "În prima parte a lunii am finalizat această investiţie, conform planificării, şi, ca argument al eficienţei unei asemenea investiţii, în mai puţin de trei săptămâni, am realizat, din valorificarea plantelor medicinale livrate la export, 4 miliarde lei, adică suma investită, în 2004, pentru finalizarea lucrărilor la acest depozit frigorific" - a conchis domnul Liviu Ioan Judea. Un alt obiectiv inclus în programul pe 2004 şi finalizat (investiţie de aproximativ un miliard de lei) este amenajarea şi dotarea cu aparatură şi instalaţii specifice a unui spaţiu de producţie la Vaşcău. Aici este un punct de prelucrare - ambalare - etichetare a păstrăvilor, ca produs alimentar: păstrăvi evisceraţi, refrigeraţi sau congelaţi şi ambalaţi în pungi vidate. S-a obţinut licenţa de producţie, omologarea acestui produs sub marca "Plaiuri bihorene". Acelaşi procedeu se aplică şi pentru ciuperci, plante medicinale şi fructe, ca extindere a unei asemenea activităţi, astfel de produse fiind tot mai mult solicitate pe piaţa de consum. Aceşti paşi fiind deja făcuţi, domnul Liviu Ioan Judea remarca şi faptul că, pentru capacităţile de prelucrare şi depozitare existente în reţeaua Direcţiei Silvice Oradea, se aşteaptă şi se caută parteneri încât să sporească volumul recoltării produselor specifice fondului forestier, dar şi a fructelor de livadă, inclusiv al valorificării superioare.