Daniel Vulcu, directorul Teatrului de Stat Oradea, a organizat ieri o conferinţă de presă în care a anunţat data la care se va redeschide clădirea, 25 septembrie a.c., care va coincide cu alte două evenimente culturale de excepţie: spectacolul de inaugurare a stagiunii 2011-2012, respectiv debutul celei de-a şaptesprezecea ediţii a Festivalului de Teatru Scurt.

Maia Morgenstern va juca la Oradea

„Pe 25 septembrie, de la ora 20.00, vom redeschide Teatrul. Pregătim un spectacol amplu, cu muzică, dans, cântece live. E vorba de Scripcarul pe acoperiş, adaptare după povestirea lui Shalom Alehem, unul din musicalurile cele mai de succes din toate timpurile, realizat împreună cu Comunitatea Evreiască din Oradea", a anunţat Vulcu, ieri, în cadrul conferinţei de presă. Directorul TSO a mai spus că acesta se doreşte a fi un spectacol-eveniment, motiv pentru care s-a optat pentro o echipă valoroasă, cu o distribuţie excepţională, incluzând-o pe binecunoscuta actriţă Maia Morgenstern într-unul din rolurile principale. Alături de distribuţia foarte numeroasă, pe scenă vor evolua membrii formaţiei de muzică evreiască Hakeshet Klezmer Band a Comunităţii Evreieşti din Oradea şi dansatori ai Orchestrei de muzică populară şi dansatori „Crişana". „Cred că la un moment dat vor fi pe scenă şi 60 de oameni, ceea ce înseamnă o desfăşurare de forţe impresionantă", a mai spus Vulcu.

Festivalul de Teatru Scurt, cu participare internaţională

Pe de altă parte, în continuarea tradiţiei reluate anul trecut, Teatrul Oradea va organiza, în perioada 25 septembrie-2 octombrie 2011, cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, în agenda căruia figurează spectacole ale unor trupe de valoare de la teatre precum: Teatrul „Nottara" Bucureşti, Teatrul de Comedie Bucureşti, Teatrul „Odeon" Bucureşti, Teatrul „Ţăndărică" Bucureşti, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ, Teatrul „I.D. Sârbu" Petroşani, precum şi trupe de teatru din Ungaria, Italia, Slovacia şi Turcia. „Vor fi cel puţin trei spectacole de teatru pe zi, iar seara se va încheia cu un spectacol de teatru de pub, care se va ţine la Hanul cu noroc. De asemenea, vom organiza spectacole de stradă, expoziţii, târg de carte, precum şi Zilele revistei Familia, care se vor înscrie în eveniment", a mai declarat directorul TSO la întâlnirea cu presa. El a mai anunţat că în cadrul Festivalului de Teatru Scurt (FTS), trupa „Iosif Vulcan" va participa cu premiera spectacolului „Biloxi Blues" de Neil Simon. De asemenea, va fi realizat şi un spectacol religios, „Perpetua şi Felicitas", scenariu dramatic de Tudor Chirilă, după „Actele Martirice", precum şi o premieră cu Teatrul „Arcadia", „20.000 de leghe sub mări", după romanul lui Jules Verne, un spectacol-eveniment care se anunţă foarte interesant, fiind cea de-a treia experienţă mondială cu decoruri în 3 D.

Vizitarea clădirii, gratis o lună

Daniel Vulcu a mai anunţat în cadrul conferinţei de presă că până la începerea noii stagiuni, clădirea Teatrului va putea fi vizitată în grupuri de minim cinci persoane, instituţia punând la dispoziţie un ghid. De la 1 iulie a.c., şi până la 1 august, intrarea în Teatru va fi gratuită, urmând ca din august să se perceapă o taxă de 5 lei/persoană. Şedinţele foto din interiorul Teatrului vor fi, de asemenea, taxate în felul următor: 500 lei pentru o oră, 250 lei pentru 30 de minute (durata minimă de închiriere a spaţiului), iar Sala Mare a Teatrului va putea fi închiriată pentru evenimente festive la preţul de 1.500 lei pe oră, respectiv 1.000 lei pe oră pentru activităţi culturale.