În aceasta saptămână, în Oradea, s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a proiectului cultural-educativ transfrontalier „Învăţământul şi generozitatea, cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei prin tabere de elevi şi cadre didactice”. Ca în fiecare an, un grup de 30 de elevi şi profesori din Maramureşul Istoric sunt primiţi cu braţele deschise de bihoreni, la iniţiativa Asociaţiei Morăriţa.

 

Marţi, 19 iulie, grupul a vizitat Liceul Teoretic „Onisfior Ghibu”, director prof. Ioan Pirtea a donat grupului biblioteca sa personală, împachetată în 10 cutii. Elevii au primit cărţi reprezentative pentru literatura românească şi universală, dar şi volume de literatură pentru copii. În cursul întâlnirii, grupul a vizitat cabinetul de informatică al şcolii, Sala festivă, câteva săli de clasă şi laboratoarele şcolii. În plus, oaspeţii au fost primiţi cu sărăţele, cafea şi sucuri. În discursul său festiv, directorul şcolii, Ioan Pirtea, a făcut publică informaţia de atribuire a numărului 100 din revista Apşa a românilor din Ucraina Asociaţiei Morăriţa. Pe această cale, Asociaţia Morăriţa, condusă de Tiberiu Moraru, şi-a asumat răspunderea de a realiza integral numărul 100 al revistei Apşa, care va apărea la finele anului 2016, şi invită bihorenii să contribuie, dacă doresc, cu articole care să dezvolte mai mult relaţia dintre Bihor şi Maramureşul Istoric.

Miercuri, 20 iulie, grupul a vizitat Grădiniţa nr. 27 din Oradea, coordonată de director Georgeta Truţă. Vizita a avut ca scop un schimb de experienţă, prezentarea unor volume semnate de profesorii grădiniţei, dar şi definirea unui protocol de colaborare care în viitor să producă schimburi de experienţe între cadrele din învăţământul preşcolar din Ucraina şi România.

De asemenea, ca în fiecare an, grupul a adus un omagiu, joi, 21 iulie, consulului Mihai Marina, cel care a luptat pentru drepturile românilor și evreilor din Oradea. Asociația Morărița, la finele activitaților, le-a transmis bihorenilor interesați, că va avea loc în perioada 12-15 august a IV-a ediţie a proiectului de comemorare a mânăstirii Peri din Ucraina şi a filiei sale, mânăstirea Voivozi din Bihor. Cei care doresc sunt aşteptaţi în pelerinajul din care, ani la rând au fost prezenți prof. Constantin Mălinaş şi pr. paroh Gheorghe Ciobai, chemaţi, între timp, la Domnul.