Un nou teatru independent se pregăteşte să-şi deschidă larg porţile în Oradea, la finele lunii august. Studio Act va avea lansarea oficială în cadrul unui festival de patru zile, în care orădenii vor putea viziona şi prima producţie. Este vorba despre spectacolul Reasons to be pretty”, a cărui avanpremieră s-a bucurat de aprecieri critice şi de entuziasmul publicului.

 

Sâmbătă, 30 iulie, a avut loc avanpremiera spectacolului „Reasons to be pretty”, de Neil LaBute, în Kosher art wine coffe jazz. Aceasta este prima producţie a teatrului independent Studio Act din Oradea. Echipa acestui spectacol, a cărui avanpremieră s-a jucat cu casa închisă, este compusă din actorii Eugen Neag, Alin Stanciu, Alina Leonte şi Ioana Cheregi, traducerea şi adaptarea textului poartă semnătura Ioanei Ciobanu, secretar literar al Teatrului Regina Maria, iar regia a fost realizată de Radu Horghidan. Reprezentaţia de sâmbătă seara a fost apreciată atât de spectatori, cât şi de reputatul critic Mircea Morariu, iar premiera a fost programată pentru data de 27 august. Şi pentru că spectacolul anunţă de fapt înfiinţarea unei noi trupe de teatru independent, premiera va fi în cadrul festivalului Open Studio Act, care se va desfăşura la Oradea, în perioada 24 august-27 august.

„Noi, cei din Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act, ne propunem să dezvoltăm un nou spațiu cultural în Oradea, un loc de întâlnire al artelor (teatru, fotografie, cinema, pictură). De doi ani de zile activăm atât pe scena teatrului din Oradea, cât și pe cea independentă, unde ne bucurăm de aprecierea publicului, iar recent s-a născut dorința de a focaliza activitatea noastră într-un singur loc - cu alte cuvinte, vrem să avem casa noastră, în care musafirii sunt mereu bineveniți”, este mesajul transmis publicului de membri. Festivalul de inaugurare a studioului teatral independent va cuprinde workshopuri zilnice de improvizaţie (Alin Stanciu şi Eugen Neag) şi de fotografie (Remus Toderici), dar şi un workshop de oratorie cu Oradea Toastmasters (programat în 25 august la ora 20.00). Festivalul propune spre vizionare spectacolele: Autobahn, de Neil LaBute, regia Laura Moldovan - o producţie Teatrul de Nord Satu Mare, 24 august ora 20.00; Impro Patzan Show (cu invitaţi surpriză), joi, 25 august, ora 20.00; Respiraţii de Duncan Macmillan, regia Radu Nica - o producţie Teatrul pentru Copii şi Tineret Ariel Târgu Mureş şi premiera Reasons to be pretty, de Neil LaBute, regia Radu Horghidan - o producţie Studio Act (proiect realizat cu sprijinul lui Neil LaBute).

Pe toată durata evenimentului, cei prezenţi vor putea admira în sediul Studio Act o expoziţie de fotografie de teatru, a lui Remus Toderici (artist fotograf).

Realizarea unui eveniment de o asemenea amploare presupune însă costuri care ţin de cazarea, masa şi onorariile invitaţilor. Orădenii care vor să susţină acest proiect vor fi răsplătiţi cu premii. Detalii se regăsesc pe platforma creştemidei.ro, la categoria teatru, cu titlul Open Studio Act.