Președintele american, Donald Trump, a descris întrevederea sa avută vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin, ca fiind o „întâlnire extraordinară”. Donald Trump a declarat că „este timpul să mergem înainte și să lucrăm într-un mod constructiv cu Rusia” și că omologul său rus Vladimir Putin „a negat categoric” orice implicare în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.

 

Comentariile sale despre întrevederea cu președintele rus au avut loc sâmbătă, după o serie de discuții cu premierul britanic, Theresa May, la care deși era așteptat, aceștia nu au discutat despre schimbarea climatică, conform ziarului britanic. Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind suspendarea ostilităţilor între facţiuni rivale în sud-vestul Siriei. Armistiţiul urma să intre în vigoare duminică la prânz. Recent, în sud-vestul Siriei au avut loc confruntări între grupuri insurgente susţinute de Statele Unite şi membri ai serviciilor de securitate siriene. Trump este așteptat în continuare să participe la discuții despre contracararea programului nuclear și al rachetelor balistice nord-coreene, comerțul internațional și modalități de a combate terorismul.

Donald Trump a anunțat duminică, prin intermediul Twitterului, că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre formarea unei unități pentru securitate cibernetică care să contracareze atacurile online asupra alegerilor, informează Reuters. În prima sa postare pe platforma de socializare după întrevederea sa de sâmbătă cu Putin, Trump a transmis că este momentul ca SUA să colaboreze constructiv cu Moscova. „Putin și cu mine am discutat despre formarea unei unități impenetrabile de Securitate Cibernetice”, a scris acesta în urma discuțiilor de la summitul G20 din Hamburg. Acesta a adăugat că Putin a negat vehement implicarea în alegerile americane din luna noiembrie. „Am negociat un armistițiu în unele părți ale Siriei ce va salva vieți. Acum este timpul să cooperăm constructiv cu Rusia”, a mai transmis acesta.

Preşedintele american a declarat că summitul G20 din Hamburg a fost „un succes minunat”, în pofida poziției izolate a SUA în privința schimbării climatice, informează BBC News. În cadrul unei declarații comune, lideri ai 18 state și ai UE au admis decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Cu toate acestea, aceștia au adăugat că membrii G20 susțin în continuare acordul „ireversibil”. Un comunicat final a fost făcut public sâmbătă în urma discuțiilor. Conform comunicatului, SUA va încerca „să colaboreze îndeaproape cu alte state pentru a le ajuta să aibă acces și să utilizeze combustibili fosili într-un mod mai ecologic și mai eficient”.