A doua etapă a lucrărilor de consolidare a Dealului Ciuperca este aproape gata, termenul de finalizare a intervenţiei fiind 15 noiembrie. Potrivit municipalităţii orădene, au mai rămas de executat în jur de 70% din lucrările la zidurile de sprijin, lucrările la ecranele de piloni foraţi fiind realizate în proporţie de 100%. 

 

Lucrările de consolidare a Dealului Ciuperca, etapa a doua, sunt realizate de firma Dacia Faber SRL, o societate clujeană, care a mai avut lucrări la Oradea, în urmă cu trei ani, la extinderea Podului Densusianu. Valoarea contractului de lucrări este de 1,369.924.74 lei fără TVA, iar termenul de execuţie este de 3,5 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Primăria Oradea a anunţat că termenul de finalizare a lucrărilor contractate este 15 noiembrie. Mai exact, în cadrul acestui contract s-a prevăzut realizarea a două rânduri de piloni (piloţi) foraţi. Astfel, în aval, au fost executați 67 de piloni forați dispuși pe un rând, iar în amonte, 98 de piloni forați dispuși pe două rânduri. „Lucrările de consolidare subterane, ecranele de piloţi, au fost finalizate în proporţie de 100%. De asemenea, pentru lucrările supraterane legate de ecranele de piloţi de la ambele rânduri radierele sunt finalizate tot în proporţie de 100%. În ceea ce priveşte zidurile de sprijin, acestea sunt executate în proporţie de 30%”, ne-a transmis Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de presă al Primăriei Oradea. 

Reamintim că, în luna noiembrie a anului trecut, o alunecare de teren a distrus aleile, dalele care acoperă aleile, instalaţiile electrice şi de apă, amfiteatrul în aer liber, punctele de belvedere și a pus în instabilitate punctul de alimentație publică de pe Dealul Ciuperca. În expertiza tehnică realizată ulterior s-a propus realizarea unui ecran de piloți forați la cota 167,5 m (în  aval) și la cota de 177,5 m (în amonte). În prima etapă de consolidare a Dealului Ciuperca, firma Gavella a executat lucrări de rigidizare a fundațiilor de la punctul de alimentație publică, dar și trei drenuri longitudinale de adâncime de aproximativ 100 ml fiecare, în scopul drenării apelor. Pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren în cazul lucrărilor de la Dealul Ciuperca a fost alocată de la bugetul local suma de 2,2 milioane lei.