Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 84, activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărâre a Guvernului.

Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse şi/sau achiziţionate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, şi puse în funcţiune, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit. Reamintim că scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost introdusă la jumătatea anului 2014 pe termen limitat, urmând să expire la finalul acestui an, însă facilitatea a fost extinsă pe perioada nedeterminată. Acelaşi act normativ mai introduce o facilitate pentru firmele plătitoare de TVA, în perioada în care au codul de TVA suspendat. Astfel, "În cazul înregistrării în scopuri de TVA (...), persoana impozabilă îşi exercită dreptul de deducere pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea taxei în primul decont de taxă depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile".

De asemenea, noul act normativ introduce un regim special de TVA pentru agricultori, aceştia  urmând să fie scutiţi de TVA. Noutatea o reprezintă faptul că vor plăti o cotă forfetară, care reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetara asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Concret, pentru anul 2017, procentul de compensare în cotă forfetară va fi de 1%, respectiv 4% pentru anul 2018 şi 8% - începând cu anul 2019. În ceea ce priveşte microintreprinderile, acestea vor avea noi reguli privind regimul de impozitare - sistemul stock option plan - prin care o firmă va putea acorda angajaţilor, administratorilor şi/sau directorilor acesteia dreptul de a achiziţiona la un preţ preferenţial (sau de a primi cu titlu gratuit) un număr determinat de titluri de participare. De asemenea se elimină obligaţia înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari, dacă firma efectueaza tranzacţii cu parteneri economici din alte state membre.