La mijlocul săptămânii trecute, creștinii ortodocși i-au prăznuit pe cei doi sfinți cu numele Dimitrie, miercuri, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar joi, 27 octombrie, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Și pentru ortodocșii beiușeni praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir are o semnificație deosebită, acesta fiind hramul bisericii din centrul urbei.

Parohul locului, părintele Ioan Hinsu, a organizat o serie de manifestări spiritual-culturale dedicate praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Acestea au început chiar de marți, 25 octombrie, când a fost săvârșită Vecernia cu Litie. Ziua de miercuri, 26 octombrie, a început cu Utrenia, după care, de la ora 10.00, a avut loc slujba religioasă, săvârșită de un sobor format din părintele Nicolae Pop, vicar eparhial la Episcopia Ortodoxă a Oradiei, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, părintele Marian-Vasile Popa, parohul locului Ioan Hinsu și preotul Cosmin Facă-Balint. După terminarea ceremonialului religios, au rostit cuvânt de învățătură vicarul eparhial Nicolae Pop și parohul Ioan Hinsu, cele două fețe bisericești vorbind despre viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, precum și despre actualitatea pildei acestuia.

De la ora 16.00, a fost oficiat Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, urmat de un concert de muzică sacră oferit de corurile „Armonia” al Bisericii Ortodoxe Sfântul Dimitrie din Beiuș și „D’all Segno” al Facultății de Arte - Departamentul Muzică din cadrul Universității Oradea și de soliștii Vlad David, Sebastian Vaida, Mălina Petruse, Ema Sferle, Adela Manea, Delia Ciotea, Florina și Florin Mariș-Hinsu. La concert, au asistat, printre alți, deputatul Gheorghe Costin, Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beiuș și viceprimarul Ovidiu Dăescu. În ultima parte a zilei, au avut loc procesiunea înconjurării bisericii și Taina Sfântului Maslu de obște.