Această operaţiune nu are decât un caracter temporar. Pe lângă aspectele estetice, pericolul producerii unor accidente nu poate fi înlăturat în totalitate. În schimb, costurile realizării acesteia sunt infinit mai mici decât cheltuielile pe care le presupune o reabilitare a faţadei.

 

Mai toate frumoasele ornamente ale clădirilor clasificate ca monumente istorice, situate de-a lungul Corsoului orădean, au dispărut în câteva luni, sub miile de metri pătraţi de plasă protectoare, montată la presiunea administraţiei orădene. Incidentele petrecute în această iarnă, soldate cu desprinderea unor bucăţi de tencuială care au aterizat pe trotuare, a dus la înmulţirea acţiunile de învelire a clădirilor. Cu fiecare clădire care îmbracă această haină sumbră, Corsoul orădean pierde din farmecul secolelor trecute. Tragic este că perspectiva revenirii la vechea stare de fapt este tot mai îndepărtată, în condiţiile în care proprietarii nu şi-au exprimat, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, intenţia de a demara lucrările de reabilitare. Palatul Apollo, Casa Poinar, Palatul Rimanoczy Junior sunt doar câteva dintre imobilele aflate pe lista de monumente istorice a căror frumuseţe nu se va mai zări mult timp de acum încolo. Acolo unde Primăria Oradea mai are o cotă parte de proprietate dintr-un imobil a solicitat oferte de preţ firmelor de alpinism utilitar. Nouă astfel de imobile, în care şi administraţia orădeană are cel puţin un apartament, au fost îmbrăcate în plasă, cheltuielile variind, în funcţie de suprafaţa ce-i revine, între 200 şi 1.300 lei. "Cea mai mare factură am decontat-o pentru imobilul din Piaţa Unirii colţ cu Avram Iancu. Oferta pentru un metru pătrat de plasă montată se ridica în jur de 20 lei", ne-a declarat Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. În aceste cazuri, când sunt mai mulţi proprietari, trebuie să se ajungă la o înţelegere deplină, şi numai după ce toţi îşi dau acordul se poate demara montarea plasei de protecţie la faţada imobilului.

 

În funcţie de complexitatea operaţiunii, o intervenţie poate să dureze şi până la 20 de zile. Specialiştii unei firme de alpinism utilitar trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. Pentru început sunt verificate ornamentele, apoi se constată care dintre acestea pot fi demontate şi depozitate în vederea conservării. De asemenea, specialiştii au obligaţia înlăturării tencuielii instabile şi numai după aceea se trece la montarea plasei de protecţie. Una dintre cele mai grele intervenţii ale alpiniştilor utilitari s-a dovedit a fi cea de la Palatul Apollo, unde s-a montat plasă pe o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi. Aici, faţada era foarte degradată şi au trebuit înlăturate numeroase ornamente. "La Palatul Apollo a fost o intervenţie foarte grea, accesul a fost greu, multă tencuială degradată. A trebuit să îndepărtăm un ornament de piatră de 60 de kilograme", ne-a precizat Ionuţ Laţcu, responsabil lucrări în cadrul Acces Group Alpin. Riscurile sunt mari, orice prejudiciu cauzat pe perioada desfăşurării lucrărilor fiind în responsabilitatea firmei de alpinism utilitar. Costurile unei astfel de intervenţii variază între 15 şi 22 de lei pe metru pătrat. Termenul de garanţie este de doi ani, însă, în opinia lui Ionuţ Laţcu, această operaţiune este una provizorie. "Mulţi dintre proprietari sunt pensionari şi au pensii de 800-900 lei/lună. E greu să plătească 200-300 euro/lună ratele la bancă luate pentru reabilitarea faţadelor", a mai precizat Ionuţ Laţcu.