Tineri solişti de operă din Coreea de Sud, Japonia, China, Spania, Italia şi România s-au înscris la a doua ediţie a cursurilor de tehnică şi interpretare vocală masterclasses. Aceste cursuri au loc în Oradea şi sunt susţinute de celebrul bariton Italian Alfio Grasso.

Preşedintele Asociaţiei Culturale Opera Vox, Ioan Vrăşmaş, a prezentat vineri, 28 octombrie, cursanţii care au sosit în Oradea pentru a participa la cea de-a doua ediţie a masterclass-ului de tehnică şi interpretare vocală, dar şi pe maestrul care se va ocupa de tineri, baritonul Alfio Grasso. Dacă anul trecut au fost 8 tineri activi la cursurile de măestrie, anul acesta se vor perfecţiona 10 cursanţi din Asia şi Europa. „Acest masterclass durează cinci zile şi se studiază câte nouă ore în fiecare zi. În prima parte a zilei se lucrează la tehnica şi interpretarea vocală, iar în a doua parte se fac repetiţii, se lucrează la mişcarea scenică”, a explicat Ioan Vrăşmaş.

Cursul este deosebit de important şi a atras tineri de pe două continente pentru că tehnica bellcanto este pe cale de dispariţie atât în Europa, cât şi în Italia.

„Mai sunt foarte puţini maeştri care predau această tehnică. Majoritatea tinerilor care aleg Italia pentru studii o fac pentru a învăţa bellcanto. Unii au norocul să dea peste profesori experimentaţi, alţii dau peste impostori”, a spus baritonul Alfio Grasso. Acesta a explicat că tehnica bellcanto nu presupune să cânţi încet, ci presupune să cânţi cu uşurinţă. Interpretul îşi creează printr-o anumită tehnică cutia de rezonanţă, îşi transformă practic corpul într-un instrument cu care învaţă să lucreze. Alfio Grasso a mai specificat că fără emoţie, fără fior lăuntric, oricât de corect ai cânta, mesajul nu ajunge la sufletul spectatorului.

Astfel, pe parcusul acestui masterclass, tinerii, care au venit deja cu câteva arii pregătite, vor avea şansa să-şi perfecţioneze interpretarea şi, cel mai important, vor avea şansa să se lanseze. „În ziua de astăzi, dacă un absolvent îşi doreşte să cânte într-o operă, trebuie să trimită o înregistrare în care să prezinte măcar o arie pe care a cântat-o într-un spectacol alături de o orchestră profesionistă. Dacă nu va face asta, nu are nicio şansă. De aceea noi le dăm tinerilor această şansă - vor cânta la finalul cursului, pe scena Teatrului Regina Maria, alături de orchestra Opera Vox”, a mai spus Ioan Vrăşmaş. Şi pentru ca spectacolul să se bucure de succes, tinerii vor lucra şi alături de regizorul Horia Balint. Orădenii care vor să vadă acest inedit spectacol sunt aşteptaţi la teatru în data de 2 noiembrie, de la ora 17.00, la Sala Mare. Intrarea va fi liberă.