Pentru potenţialii beneficiari de fonduri europene, s-a derulat, în perioada 17 august - 11 septembrie a.c., prima sesiune din 2009 pentru depunerea de proiecte la Măsura 123 - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere", Măsură ce face parte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

 

Bihorenii au avut posibilitatea depunerii unor astfel de proiecte la Oficiul Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bihor. După expirarea perioadei de depunere a proiectelor pentru Măsura 123, rezultatul, conform datelor furnizate de conducerea OJPDRP Bihor, sunt: 5 proiecte depuse, a căror valoare totală este de 15,5 milioane de euro.

La această Măsură 123 au mai fost organizate sesiuni de depunere de proiecte, în perioada martie-decembrie 2008, în urma cărora bihorenii au depus, în total, 12 proiecte a căror valoare eligibilă a însumat 17.372.000 euro. "Prin comparaţie cu 2008, acum, doar la o singură sesiune de depunere a proiectelor, ne situăm aproape la echivalentul a 50% din numărul de proiecte depuse în cursul anului precedent, iar valoric stăm şi mai bine", a analizat situaţia dl. ing. Florian Vesa, director coordonator adjunct la OJPDRP Bihor.

Cât priveşte cele 12 proiecte depuse în 2008, toate au fost selectate! În momentul de faţă, cele 12 proiecte sunt contractate şi se află în diferite stadii de derulare. Este un motiv în plus ca, acum, pentru cele 5 proiecte depuse la sesiunea din 17 august - 11 septembrie a.c., să existe speranţe mari ca proiectele respective să fie selectate şi să se poată accesa cele 15,5 milioane de euro în vederea realizării de noi investiţii pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere.