După exact 20 de ani, naţionala feminină de handbal a României a învins Rusia, campioană olimpică la Rio de Janeiro. Graţie unui joc defensiv excelent, tricolorele" au câştigat, cu 22-17 (11-9) al doilea joc din grupa D a Campionatului European din Suedia. Ultima dată româncele au triumfat în faţa rusoaicelor la Campionatul European din 1996, scor 29-26.

Elevele pregătite de Martin Ambros au început bine meciul, cu portarul Denisa Dedu în formă, şi au condus, scor 7-2. În primele zece minute, Dedu a apărat opt din zece aruncări ale rusoaicelor. România a intrat cu avantaj de două goluri la pauză, însă a fost egalată de Rusia în primele două minute ale reprizei secunde. Apoi, meciul a intrat într-o perioadă de mai bine de 12 minute în care niciuna dintre echipe nu a marcat.  În final, România s-a desprins pe tabelă şi a învins la cinci goluri diferenţă datorită intervenţiilor salvatoare ale Denisei Dedu, care a terminat partida cu 22 de aruncări apărate din 39 (dintre care două de la 7 metri), procentaj 56%. „Probabil că am făcut meciul vieţii, dar important este că am câştigat. Lucrul acesta ne dă speranţe pentru următorul meci. Contează mult că-l avem alături pe Jaume (n.r. - Jaume Fort, antrenorul cu portarii), că ne ajută. Şi faptul că o am şi pe Paula (Ungureanu) contează, mă ajută foarte mult să învăţ cât mai mult de la ea. Şi apărarea mă sprijină mult, sunt mai mulţi factori. Euforia trebuie să dispară, vine imediat următorul meci. Trebuie să stăm cu picioarele pe pământ şi să continuăm cu aceeaşi atitudine. Victoria cu Rusia a fost o mică parte a unui cadou, dar sper ca la sfârşitul campionatului să le oferim suporterilor un cadou şi mai mare", a afirmat portarul echipei Corona Braşov.

Selecționerul României, a declarat că jucătoarele sale pot evolua chiar mai bine decât au făcut-o în fața reprezentativei lui Evgheni Trefilov, mai ales în faza ofensivă. „Încă mai putem aduce îmbunătăţiri, cred că putem arăta şi mai bine. Avem potenţial, dar cel mai important lucru este spiritul de echipă. Când acest lucru este aşa cum a fost azi, nu contează cât ratezi, nu mai este vorba numai de apărare, de portari”, a comentat Ambros Martin.

România: Dedu, Ungureanu - portari; Udriştoiu 1, Szucs, Geiger 2, Pintea 2, Buceschi 7, Neagu 7, Florica, Laslo, Iuganu 2, Zamfir, Manea 1, Zamfirescu, Chintoan, Chiper.

Antrenor: Ambros Martin.

Rusia: Utkina, Kalinina - portari; Postnova 4, Dmitrieva 3, Viahireva 3, Sen 2, Samohina 2, Bobrovnikova 1, Kojokar 1, Gorșenina 1, Viakhyreva, Sudakova, Bobrovnikova, Makeeva, Zhiliskayte, Sabirova, Malashenko, Skorobogatchenko.

Antrenor: Evgeni Trefilov.