Relaţiile Ungariei cu România s-au deteriorat din anul 2012, afirmă Zsolt Semjén, vicepremier al Ungariei, şi Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, oficialii ungari sugerând că Budapesta nu ar fi trebuit să tolereze unele atitudini ale Bucureştiului.

 

Cei doi oficiali ungari au organizat o conferinţă de presă în care au discutat despre ideea ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, de a interzice participarea la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României şi despre declaraţiile făcute în replică de fostul preşedinte Traian Băsescu.

În acest context, Zsolt Semjen şi Zsolt Németh au remarcat că relaţiile diplomatice româno-ungare s-au deteriorat începând din anul 2012. Întrebat dacă partea ungară are vreo responsabilitate pentru această situaţie, Zsolt Semjén a explicat, potrivit site-ului Index.hu: "Eu am conştiinţa curată". Vicepremierul Ungariei a sugerat că Budapesta nu ar fi trebuit să tolereze unele atitudini ale Bucureştiului.

Zsolt Nemeth, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, nu s-a distanţat de iniţiativa ministrului de Externe, Peter Szijjártó, de a interzice participarea diplomaţilor ungari la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României.

"Poporul Ungariei nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie", a afirmat săptămâna trecută ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, interzicându-le, în acest context, diplomaţilor ungari din România să participe la manifestările de Ziua Naţională, relatează cotidianul Hungary Today. Reacţionând la această iniţiativă, liderul PMP, fostul preşedinte al României Traian Băsescu, a cerut expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului român de la Budapesta, catalogând declaraţiile lui Peter Szijjarto drept "o panaramă politică născută sub pulpana extremismului". "Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Szijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, «poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 Decembrie»", a scris Băsescu pe Facebook.

Băsescu s-a declarat dispus să facă o listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. "Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în momentul ultimii ani. Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumnezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani", încheie fostul şef de stat.