Alegerile generale la Universitatea din Oradea vor debuta săptămâna viitoare, cu alegerile la nivelul catedrelor şi departamentelor, urmând ca în perioada 25 - 27 februarie să se desfăşoare alegerile la nivelul facutăţilor. Potrivit metodologiei, cadrele didactice care îşi doresc funcţia de şef de catedră au putut să îşi depună candidaturile cu cel puţin 15 zile înaintea declanşării procesului electoral.

La nivelul catedrelor şi departamentelor, alegerile se vor desfăşura în perioada 30 ianuarie - 1 februarie şi se vor finaliza cu numirea şefilor de catedră, a directorilor de departament, a reprezentanţilor catedrelor şi departamentelor în consiliul facultăţii şi studenţii care vor face parte din consiliu. Nu mai puţin de 97 de profesori universitari şi-au depus candidaturile pentru funcţiile de şef de catedră sau de departament, în puţine cazuri putându-se însă discuta despre concurenţă. Totuşi, există câteva posturi de conducere pentru care se vor lupta câte doi universitari. Astfel, în cadrul Facultăţii de Medicină, pentru catedra de Neurologie şi-au depus candidaturile Petru Mihancea şi Michaela Doina Timar, iar pentru catedra de Balneofiziokinetoterapie candidează Liviu Lazăr şi Mariana Valeria Mihailov. Funcţia de şef al catedrei Chirurgie din cadrul aceleiaşi facultăţi este dorită atât de Adrian Maghiar, cât şi de Călin Tudor Hozan, în timp ce pentru catedra de Anatomie şi-au depus candidaturile Teodor Traian Maghiar şi Mircea Ifrim. Pentru postul de director a al departamentului de Istorie - Geografie candidează Mihai Drecin şi Antonio Faur, iar Gheorghe Oros şi Gavril Cornuţiu s-au înscris în cursa pentru conducerea catedrei de Psihiatrie. Rectorul Universităţii Oradea a declarat că începând de anul acesta au fost introduse o serie de incompatibilităţi, dosarul fiecărui candidat urmând a fi analizat şi în ceea ce priveşte eventualele conflicte de interese. Una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un profesor universitar care candidează la o funcţie de conducere este, potrivit Cartei, să aibă "o moralitate incontestabilă". Cum Cornel Antal a precizat că moralitatea nu este ceva ce poate fi cuantificat, printre candidaţi se regăsesc cadre didactice precum Teodor Traian Maghiar, fostul rector, cercetat alături de tatăl său de procurorii anticorupţie pentru fals intelectual şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

După finalizarea alegerilor la nivelul catedrelor, în perioada 15-27 februarie vor avea loc alegeri la nivelul facultăţilor. Pe data de 10 martie au fost stabilite alegeri la nivelul Senatului Universităţii, iar în urma şedinţei de constituire a Senatului va avea loc validarea decanilor aleşi şi desemnarea noului rector.