În perioada 23 august – 1 septembrie, o comisie constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor şi Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, a efectuat controale privind stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Bihor pentru începerea anului şcolar 2016-2017. Ca în fiecare an, poveste se repetă, zeci de şcoli neavând documente în regulă care să le permită funcţionarea.

 

Dintre cele 203 unităţi şcolare verificate în acest an, doar 126 deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, alte 77 fiind „repetente” la acest capitol.

În ultimele două săptămâni din luna august, din ordin al prefectului, o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Bihor, DSP şi IŞJ, a verificat modul în care şcolile din judeţ sunt pregătite să găzduiască elevii în noul an şcolar. În timpul controalelor, au fost fost verificate mai multe aspecte, cum ar fi existenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare, stadiul lucrărilor de reparaţii, realibitare, consolidare, modernizare, stadiul lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie, asigurarea cu apă potabilă, starea igenico-sanitară a grupurilor sanitare, starea sălilor de clasă sub aspectul igenizării mobilierului, iluminatului, încălzirii şi stării pavimentului, modul de gestionare a rezidurilor menajere, asigurarea cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie, existenţa examenelor medicale pentru cadrele didactice şi personalul de îngrijire.

 „În urma activităţii de control efectuate de-a lungul mai multor ani înaintea începerii anului şcolar, s-a constatat faptul că nu este necesară verificarea tuturor unităţilor de învăţământ an de an. Drept urmare, în perioada mai sus amintită, s-au verificat un număr de 203 unități de învățământ, din următoarele localităţi: Aleșd, Aștileu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Ineu, Măgești și Vadu Crișului, Salonta, Tinca, Batăr, Husasău de Tinca, Tulca, Avram Iancu, Cîmpani, Rieni, Pietroasa, Drăgănești, Buntești, Lăzăreni, Holod, Hidișelul de Sus, Sâmbăta, Ceica, Căpâlna, Finiș, Copăcel, Sîrbi, Abram, Abrămuţ, Derna, Popeşti, Tăuteu, Diosig, Tarcea, Curtuişeni, Şimian, Viişoara”, se precizează într-un comunicat de presă transmis ieri de Claudia Timofte, director Cancelarie Prefectura Bihor. Din totalul de 203 unități de învățământ verificate, 126 au autorizații sanitare de funcționare, iar alte 77 nu deţin un astfel de document. Conform Prefecturii Bihor, motivele principale pentru care cele 77 nu au autorizații de funcționare sunt lipsa apei potabile în rețea, lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa uşilor la grupurile sanitare, surse de apă potabilă necorespunzătoare biologic și chimic, lipsa împrejmuirilor, prezenţa sobelor metalice. „În perioada următoare, Direcţia de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, vor efectua la 14 unităţi de învăţământ o reverificare a aspectelor constatate şi a măsurilor luate pentru remedierea anumitor probleme. De exemplu, la Borod, trebuie realizată împrejmuirea, reparate instalațiile de apă potabilă, la Măgeşti - montare sobă de teracotă, repararea și completarea gardului de împrejmuire, la Şimian - lipsă uşi toalete, lipsă împrejmuire curtea şcolii. În cazul nerespectării măsurilor indicate în urma reverificării, se vor aplica amenzile prevăzute de lege”, se mai arată în comunicatul transmis de Prefectura Bihor.