După ce la finele săptămânii trecute etnicii slovaci din Bihor au fost în sărbătoare, cu ocazia Zilelor Culturii Slovace, Oradea se pregătește de un nou eveniment de amploare, dedicat, de această dată, comunității evreiești - Zilele Culturii Iudaice.

 

Evenimentul va avea loc în perioada 8-10 septembrie, la Sinagoga Zion din Oradea. Detalii despre programul manifestării au oferit, miercuri, 6 septembrie, într-o conferință de presă, Mihai Jurca - directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice și Felix Koppelmann - președintele Comunității Evreiești din Oradea.

„Oradea este un oraș multietnic, un oraș multicultural, iar noi ne dorim să valorificăm aceste atribute importante. Astfel, Zilele Culturii Iudaice este un eveniment dedicat specificului și tradițiilor acestei culturi. Fiind la prima ediție, acesta se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul acestuia fiind acela de a prezenta valorile și specificul celor mai importante comunități din Oradea”, a spus Mihai Jurca, în deschiderea conferinței de presă. El a menționat că, pe lângă concertele de muzică klezmer, programul va reuni, în cele trei zile, evenimente de prezentare a istoriei evreilor din Oradea, dar și expoziția „Cultură și tradiții culinare evreiești”, care va cuprinde specificul celor mai importante sărbători iudaice. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 14.00.

Pe lângă programul muzical, în cadrul manifestării va avea loc și o parte culinară despre care a vorbit la conferința de presă Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

„În luna mai, la Noaptea Muzeelor, am organizat, la Sinagoga Zion, o expoziție culinară cu produse specifice evreiești. Întrucât la acea dată a existat din partea publicului o mare cerință pentru cumpărarea de produse culinare evreiești, am decis ca la acest eveniment, „Zilele Culturii Iudaice”, aceste produse să poată fi cumpărate de toți cei care doresc să cunoască tradiția și gastronomia acestui popor”, a menționat Angela Lupșea.

 

700 de evrei în Oradea

În continuare, a luat cuvântul Felix Koppelmann - președintele Comunității Evreiești din Oradea, care a subliniat faptul că Oradea a fost un oraș cu foarte mulți evrei - 33.000, și că, în zilele noastre, din cauza evenimentelor istoriei, au mai rămas doar 700. „În Oradea, cuvântul toleranță a fost demult depășit, aici putem spune că există cu adevărat relații de respect reciproc și prietenie între etnii și religii. Sâmbătă seara, după ora 21.30, va avea loc la Sinagoga Ortodoxă din Oradea un eveniment deosebit de important, deschis tuturor orădenilor, care va fi de fapt prima prezentare cu public a acestei sinagogi. Cu sprijinul financiar al mai multor instituții și al multor oameni de bună credință, lucrările de reabilitare a acestui lăcaș urmează să fie finalizate în câteva luni, ele întinzându-se pe parcursul a 10 ani. La această primă deschidere cu public vor participa foarte multe personalități ale vieții culturale, religioase, politice și economice”, a mai spus Felix Koppelmann. Koppelmann a menționat că, în paralel cu Zilele Culturii Iudaice, la Oradea, vineri, 8 septembrie, va avea loc o altă manifestare importantă, un gest de recunoaștere pentru persoanele care au salvat evrei în timpul persecutării acestora de către regimul nazist. Este vorba despre ceremonia de decernare a titlului „Drept între popoare” familiilor Alexandru & Maria Pop și Anton Ioan & Rozalia Suciu.  

Comunitatea evreilor din Oradea este cea mai importantă comunitate după cea din București, mare parte dintre cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construite de către familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.

 

„Zilele Culturii Iudaice” se vor desfășura la Sinagoga Zion, după următorul program: vineri, 8 septembrie, de la ora 14.00, deschiderea oficială; ora 14.30, deschiderea expoziției „Cultură și Tradiții Culinare Evreiești; ora 17.30, concert al Trupei Sabbathsong Klezmer Band Budapesta; sâmbătă, 9 septembrie, ora 12.00, deschiderea expoziției „Cultură și Tradiții Culinare Evreiești” - Sinagoga Zion; ora 17.00, Istoria Evreilor din Oradea - Livia Chereș; ora 18.00, gustări culinare evreiești - curtea din spate; ora 21.00, concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta; duminică, 10 septembrie, ora 12.00, deschiderea expoziției „Cultură și Tradiții Culinare Evreiești - Sinagoga Zion; ora 17.00, Istoria Evreilor din Oradea - Andrei Seidler; ora 18.00, gustări culinare evreiești - curtea din spate; ora 19.00 - concert Hakeshet Klezmer Band Oradea, ora 20.00 – proiecție filme. Intrarea va fi liberă. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Ambasada Israelului în România, Comunitatea Evreilor Oradea și Sinagoga Zion.