Primăria Oradea nu vrea să renunţe la proiectul de demolare a Secţiei de Boli Infecţioase de pe strada Tribunalului, aici urmând să fie amenajat un complex multifuncţional care va cuprinde 460 locuri de parcare. Până la demolare mai trebuie parcurse câteva etape, inclusiv găsirea unui spaţiu de cazare pentru paturile de la Infecţioase.

Agenţia de Protecţia Mediului Bihor a decis că proiectul "Construire Complex Multifuncţional cu parcaje supraetajate - zona Tribunalului" trebuie supus evaluării în ce priveşte impactul asupra mediului. În aceste condiţii, orădenii pot să studieze documentaţia aferentă proiectului atât la sediul Administraţiei Imobiliare Oradea, cât şi la cel al APM Bihor şi vor putea face observaţii. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la suma de 5,5 milioane euro. Complexul multifuncţional va cuprinde 460 de locuri de parcare, precum şi spaţii de servicii şi birouri. Ofertantul câştigător al licitaţiei va proiecta construcţia, o va realiza, o va închiria pe o perioadă de 10 ani în favoarea municipalităţii, iar la finele contractului de închiriere o va preda administraţiei locale. Valoarea estimată a chiriei este de 600.000 euro/an. Termenul de realizare a lucrărilor este de 20 de luni de la data predării amplasamentului. Suprafaţa terenului luată în calcul este de 4.506 mp. Până în prezent, a fost realizat un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei şi a mediului înconjurător. În document se precizează că "există în ţară o practică urbanistică similară, de amplasare a parcărilor supraetajate în apropierea zonelor de locuit, chiar şi fără a respecta distanţele minime preconizate în actele normative sanitare".

Riveranii, de acord şi nu prea

Mai mult, pe un eşantion de 625 de persoane care locuiesc sau lucrează în zonă s-a aplicat un chestionar. Potrivit studiului, 79% dintre aceştia şi-au exprimat acordul cu privire la construirea unei parcări supraetajate în zonă. În realitate, acest procent important a fost obţinut prin acordul persoanelor care lucrează la instituţiile din zonă, din cei 181  de riverani, 92 de persoane au fost de acord, iar 89 împotrivă. Administraţia Imobiliară Oradea nu va putea demara procedura de demolare până nu va avea loc o dezbatere publică. În plus, mai rămâne de rezolvat problema mutării Secţiei de Infecţioase. O primă variantă ar fi mutarea paturilor în imobilul de pe str. Loius Pasteur nr. 26, imobil pentru care s-a formulat o solicitare de retrocedare către Casa Corpului Didactic. Conducerea AIO speră se se ajungă la o înţelegere cu liderii sindicatului din învăţământ, mai ales că aceştia ar trebui să restituie Primăriei Oradea 4,1 milioane lei. "Suntem în negocieri cu cei de la Sindicat. Ştiu că suntem în litigiu cu ei, pe de altă parte, şi ei trebuie să ne restituie suma de 4,1 milioane lei. Dacă nu vom ajunge la o înţelegere, avem şi alte soluţii pentru mutarea Secţiei de Infecţioase", ne-a declarat Cristian Beltechi, directorul AIO.

În ce priveşte litigiul aflat pe rolul instanţelor de contencios bihorene cu privire la demolarea garajelor din vecinătatea imobilului propus demolării, Beltechi spune că această acţiune în justiţie nu va afecta lucrările la noua parcare. Directorul AIO se arată optimist în ce priveşte demararea investiţiei, demolarea, în opinia sa, urmând să înceapă în cursul lunii ianuarie 2011.