Flacăra acestei Revoluţii, s-a aprins din inimile curate şi nevinovate, pline de căldură divină şi speranţă într-o viaţă mai bună a sutelor şi miilor de tineri din Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov, Bucureşti şi alte multe localităţi ale României. Pentru acest ideal sfânt şi nobil, numit "Libertate", foarte mulţi fii şi fiice ale acestui sfânt popor şi-au pierdut viaţa sub roţile de taburi sau împuşcaţi fără milă de acei care nu credeau în Dumnezeu şi nu aveau dragoste de semeni. De atunci au trecut 18 ani, ani de lacrimi şi suspin, pentru părinţi, bunici, fraţi, surori şi prieteni. Numele lor au rămas încrustate pe cruci de lemn sau piatră, iar sufletele lor curate se numără între îngerii bine plăcuţi lui Dumnezeu.
Pentru toţi aceea care, cu piepturile goale, au preferat moartea, decât să mai dăinuie comunismul ateu, iar cu glasul gurii lor au rostit: "Cu noi este Dumnezeu", se cuvine să avem o veşnică recunoştinţă şi să nu-i uităm niciodată, să le amintim copiilor noştri, nepoţilor şi mai cu seamă celor ce împlinesc acum frumoasa vârstă de 18 ani, căci ei sunt trandafirii născuţi şi crescuţi într-o Românie liberă, pe care noi cei mai vârstnici am visat-o...
Voi, tinerii de azi şi de mâine, aveţi datoria sfântă să le urmaţi exemplul de buni patrioţi, cinstindu-le memoria şi păstrând cu sfinţenie zestrea pentru care s-au jertfit. Acest tezaur redobândit care este credinţa de neam şi biserică o putem manifesta cu demnitate oriunde în lume. Pentru toate acestea, la fel ca şi în ceilalţi ani, sub bolta de har şi în faţa Sfântului Altar a "Bisericii Albastre" de la Parohia Oradea-Vii, vom aduce jertfa de pomenire şi prinos de recunoştinţă tuturor eroilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989.
Dumnezeu să-i odihnească şi cu Sfinţii să-i numere. Pomenirea lor din neam în neam.