În perioada 9-13 mai, profesori şi studenţi de la Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului au participat la Workshop-ul cu tema „Monitoringul calităţii apei”, ce a avut loc la Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra. S-au discutat probleme legate de calitatea apei din bazinele hidrografice, modul în care se realizează monitoringul şi metodele de evaluare a calităţii apei.

 

Delegaţia a fost condusă de şef lucrări dr. Eugenia Şerban, având în componență studenţii Magda Bonaci, Sebastian Bonaci, Balazs Robert, Sorina Oneţ şi Eusebiu Carţiş.

La workshop au participat delegaţii din patru ţări europene: Slovacia (Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra), Cehia (Universitatea Mendel din Brno), România (Universitatea din Oradea) şi Polonia (Universitatea de Agricultură din Cracovia). S-au discutat probleme privind calitatea apei din bazinele hidrografice ale ţărilor participante, modul în care se realizează monitoringul calităţii apei şi metodele de evaluare a calităţii apei în aceste ţări. Profesorii slovaci au susţinut prelegeri interesante privind: resursele de apă şi dezvoltarea durabilă – cu exemplificări la nivelul oraşului Nitra şi comparaţii cu alte oraşe sau ţări ale lumii; impactul schimbărilor climatice asupra managementului apei din agricultură; problemele globale ale resurselor de apă etc. Delegaţia română a prezentat potențialul hidrografic al României, bazinul hidrografic al Crișurilor și problemele de poluare a apelor de suprafață și subterane din acest bazin.

Workshop-ul a inclus, de asemenea, o serie de aplicaţii practice. Studenţii au participat la prelevarea probelor de apă din pârâuri şi lacuri din arealul oraşului Nitra, analiza lor în laborator cu aparatură performantă şi stabilirea calităţii acestora. De asemenea, s-au prelevat și analizat probe de apă de la staţia de epurare a oraşului şi s-au vizitat Muzeul Apei din Bratislava, staţia de alimentare cu apă potabilă a capitalei, vechea moară de apă din localitatea Kolárovo - moară declarată în prezent sit cultural şi staţia de pompare a apei din râul Nitra.

„Workshop-ul a fost de un deosebit interes pentru participanţi, constituind o bună experienţă ştiinţifică. Experienţa acumulată de studenţii Departamentului Ingineria Mediului pe parcursul celor cinci zile va lărgi orizontul lor de cunoaştere în domeniul monitoringului şi evaluării calităţii apei în Regiunea Central-Europeană, fiindu-le foarte utilă în viitoarea lor carieră de ingineri de mediu şi în deciziile pe care le vor lua în domeniul protecţiei apelor”, susţine şef lucrări dr. Eugenia Șerban.

Workshop-ul a fost susţinut financiar prin programul CEEPUS.