În căutarea de comori arhitectonice lansată de europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, nişte orădeni au dat şi peste o parte din statuia lui Emanuil Gojdu, depozitată la Ştrandul Ioşia, unde a ajuns să fie invadată de vegetaţie şi degradată de intemperii. Bustul lui Emanuil Gojdu a fost demontat din Piaţa Unirii în luna martie a anului trecut, cu promisiunea că va fi amplasat în Centrul Civic, în piaţa ce-i poartă numele, în faţa Catedralei Ortodoxe, lucru ce nu s-a întâmplat nici până azi…

Statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontată şi apoi transportată în Ştrandul Ioşia, în luna martie 2015, aceasta nemaifăcând parte din „tabloul” peisagistic al Pieţei Unirii de după reabilitare. La acea dată, o firmă specializată din Satu Mare a dezasamblat statuia în trei bucăţi de aproximativ două tone fiecare, operaţiunea costând o mie de euro. Bustul a fost transportat la Ştrandul Ioşia, unde a fost amplasat pe o platformă betonată, înconjutată cu gard pentru ca statuia să nu fie vandalizată. Potrivit specialiştilor, cele trei piese se aflau la acea vreme într-o stare bună, fiind necesar doar un proces de curăţire înainte de reamplasarea statuii. După mai bine de un an şi jumătate, însă, nu se ştie dacă se mai poate spune că piesele sunt în aceeaşi stare bună, câtă vreme ele, chiar dacă au fost ferite de vandali, nu au scăpat de „atacul” vegetaţiei şi al intemperiilor. „Emanuil Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania”... prostii, tâmpenii şi abureli! Ce istorie? Ce drepturi? Ce identitate culturală locală? Statuia zace despicată în bucăţi în ştrandul Ioşia, abandonată, uitată, invadată de vegetaţie şi supusă atacurilor biologice. Nici de 500 de ori 500% nu ar fi suficientă supraimpozitarea celor responsabili pentru această profanare”, scrie arhitectul orădean Cristian Puşcaş, într-o postare pe o reţea de socializare.

Contactaţi în legătură cu această problemă, reprezentanţii municipalităţii ne-au comunicat că statuia este în conservare şi va rămâne depozitată la Ştrandul Ioşia până când va fi amplasată în Piaţa Gojdu, când va exista un plan de amenajare al acesteia. „Există o hotărâre de Consiliu Local, nr. 895 din 12.12.2014, modificată, prin care s-a aprobat amplasarea statuii în Piaţa Gojdu, însă doar după ce va fi elaborat un plan de amenajare de către Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei Oradea. De asemenea, va trebui stabilită exact locaţia în care va fi montată statuia, între Cele Trei Crişuri şi Piaţa Cetate. Până atunci, statuia va rămâne depozitată în Ştrandul Ioşia, urmând ca ADP Oradea să ia urgent măsuri, mai exact să acopere cu o prelată impermeabilă partea din statuie care s-a descoperit, pentru a o proteja de intemperii şi vegetaţie”, ne-a declarat, vineri, Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Oradea. Planul de amenajare anunţat de administraţia locală pentru această zonă făcea referire la o zonă pietonală care să facă legătura între Cetate şi Parcul 1 Decembrie, în scopul atragerii de turişti, fiind prevăzută construcţia unui pasaj rutier subteran în Centrul Civic.