Printre instituţiile cele mai căutate de elevi în Săptămâna Şcoala Altfel a fost şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bihor. Sute de copii au trecut pragul unităţilor şi al sediului central unde au admirat maşinile şi au învăţat măsurile elementare de prim ajutor.

Unităţile şi sediul central au fost vizitate săptămâna trecută de copii de la grădiniţe dar şi de elevi de la numeroase şcoli şi licee: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Liceul „Don Orione”, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Tuturor celor prezenţi (elevi, profesori, educatori şi însoţitori) li s-a prezentat de către managerul Gheorghe Pintea sediul central (logistica şi dotarea SAJ Bihor), echipajele şi modul în care se primesc fişele de solicitare. Vizitatorii au admirat autosanitarele gata de plecare în misiune şi dotările aferente, după care au trecut în sala de curs unde un medic, împreună cu un asistent sau voluntar, le-a arătat, pe un manechin, manevrele de resuscitare pe care le poate aplica orice persoană, până la sosirea unui echipaj medical de urgenţă.

Au fost instruiţi despre felul în care se asigură salvatorul şi pacientul, unde apelează după ajutor, ce măsuri se iau în caz de obstrucţie de căi aeriene sau stop cardio-respirator.  Unii dintre ei au testat metodele de resuscitare şi, pe rând, au simulat pe manechin care a „suportat” cu stoicism compresiile toracice.

Alte echipaje din cadrul SAJ Bihor au fost solicitate să facă prezentarea şi demonstraţiile cu manevrele de resuscitare chiar în curtea şcolii. La evenimentele desfăşurate la Liceul de Arte au luat parte aproximativ 100 de elevi iar la cele de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – aproximativ 150 de elevi.

R.C.