Prima ediţie a Festivalului European Music Open, organizat în acest sfârşit de săptămână la Oradea, s-a bucurat de mare succes în rândul orădenilor, prezenţi în număr mare la întâlnirea cu personalităţi marcante ale liricii mondiale.

Cel mai important eveniment din cadrul Festivalului European Music Open a avut loc vineri seară, când la Teatrul „Regina Maria” a avut loc concertul „Carmina Burana” de Carl Orff, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai şcolii româneşti de dirijat. Soprana Theodora Varga, de la Opera din Regensburg, baritonul Marian Pop, de la Opera din Kassel, şi tenorul Alessandro Luciano, artist cu o carieră în plină ascensiune, au dat viaţă impresionantei creaţii vocal simfonice, alături de orchestra şi corul Filarmonicii Banatul din Timişoara. Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 14.30, în Bazilica romano-catolică, a avut loc un concert extraordinar susţinut de organistul Catedralei „La Madeleine” din Paris, Francois-Henri Houbart, şi soprana Elisabeth Vidal, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă ale Franţei. Cei doi au oferit publicului orădean un recital cu cele mai frumoase creaţii religioase, printre care: „Ave Maria” de Gounod, „Fuga” de Sebastian Bach sau „Agnus Dei”. Cu această ocazie, a putut fi auzită orga din Bazilica Romano-Catolică, care, în prezent, funcţionează la 30% din capacitate. Tot sâmbătă, însă de la ora 19.30, Teatrul „Regina Maria” a fost gazda unui colocviu organizat sub genericul „Întâlnirile de la Oradea”. Invitaţi speciali au fost Ioan Holender, care a condus Opera din Viena timp de două decenii, Emil Hurezeanu - ambasadorul României în Germania, scriitoarea Adriana Babeţi, Dan Dediu - fostul decan al Facultăţii de Muzică Bucureşti şi Sever Voinescu - redactor şef al revistei Dilema Veche. Cei cinci au dezbătut o temă actuală: scindarea societății românești, ruptura dintre vechi și nou în cultură, goana după tot ce e noutate, precum și relația pe care o mai avem cu cele socotite vechi.  

Festivalul s-a încheiat aseară, cu o gală de operă, care a avut loc pe scena Teatrului „Regina Maria”. În cadrul galei au putut fi auzite unele dintre cele mai valoroase voci de operă pe plan mondial: Kurt Rydl, Elisabeth Vidal, Sorina Munteanu, care li s-au alăturat mai tinerilor lor colegi de scenă Alessandro Luciano, Liviu Holender, Crina Vezentan, Ovidiu Ciucuriță, pentru a cânta unele dintre cele mai frumoase arii din repertoriul clasic universal. La pupitrul Orchestrei și a Corului Filarmonicii Banatul s-aaflat maestrul Cristian Mandeal.

European Music Festival a fost organizat de Primăria Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, a Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea, Fundației Festivalului Internaţional de Teatru Scurt, Teatrului Regina Maria, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Comunității Evreilor din Oradea și a Muzeului Țării Crișurilor. Director al festivalului a fost Alexandru Badea.