Rămas de aproape zece ani fără custode, Parcul Natural Cefa va fi administrat, în premieră naţională, prin intermediul unei asocieri din care fac parte Consiliul Judeţean Bihor, prin Agenţia de Management al Destinaţiei, Aqua Crisius și „Grupul Milvus”. Conform reprezentanţilor celor trei entităţi, câştigarea acestui proiect reprezintă un mare pas înainte pentru judeţ, câtă vreme, în Parcul Natural Cefa, cu excepţia pelicanului, se regăsesc toate speciile de păsări care pot fi întâlnite şi în Delta Dunării.

 

În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunța deschiderea celei de-a opta sesiuni de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare a ariilor naturale protejate. O lună mai târziu, în ianuarie 2017, Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, în parteneriat cu Aqua Crisius și Asociația „Grupul Milvus”, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, a depus dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a Parcului Natural Cefa. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, la care au participat şi Răzvan Dumbravă, din partea AMD Bihor, Andrei Togor, de la Aqua Crisius şi Kelemen Marton, din partea Grupului Milvus, că asocierea celor patru entităţi a fost declarată câştigătoare, în următoarele zile urmând a fi semnat contractul de administrare. Următorul pas va fi ca, într-un răstimp de şase luni, administratorul să realizeze structura de administrare cu personalitate juridică, iar în doi ani va trebui realizat planul de management. „Ne-am însuşit un angajament bugetar pe 10 ani, 8,5 milioane lei în total, adică aproximativ 8-900.000 de lei anual. Banii urmează să fie obţinuţi din proiecte europene, pentru început pe linia Ro-Hu, apoi şi pe altele, precum POIM sau Life. Zona este o arie protejată de interes naţional, în afară de pelican, există toate tipurile de păsări care se întâlnesc în Delta Dunării. Va trebui să asigurăm un echilibru între interesul economic, ProAqva având proprietăţi acolo pe aproximativ 800-900 ha, şi interesul autorităţilor locale de a crea posibilităţi turistice şi de a conserva aria”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor. La rândul său, directorul AMD Bihor, Răzvan Dumbravă, a precizat că a fost depus un plan de acţiune, potrivit căruia activitățile de management al Parcului Natural Cefa se vor desfășura pe mai multe axe, şi anume stabilire limite, informare, acces; turism responsabil și managementul vizitatorilor; control și pază, activități educative și de conștientizare, relația cu comunitățile și implicarea lor. „AMD se va axa pe partea de infrastructură şi partea turistică, iar ceilalţi parteneri vor asigura partea de conservare şi educaţie ecologică. O să încercăm să creăm premizele unui turism responsabil faţă de mediu. Controlul şi paza vor fi asigurate de rangeri, însă activităţile educative şi de conştientizare sunt foarte importante, turiştii trebuie să recunoască valorile într-un parc natural. Relaţia cu comunităţile va fi deosebit de importantă, vor trebui informaţi ce înseamnă aria natural protejată”, afirma Răzvan Dumbravă.

 

Specii rare chiar unice în România

Prezent la întâlnirea de ieri, Kelemen Marton, reprezentantul Grupului Milvus, cu sediul în Târgu Mureş şi filială la Oradea, a declarat că ONG-ul pe care îl reprezintă are 25 de ani de când se ocupă de protecţia naturii şi ştie că drumul pe care s-a pornit va fi unul „foarte, foarte greu”. „Nu va fi uşor să găsim o cale de mijloc prin care să protejăm interesele naturii. E foarte greu să explici unor primari de ce importantă o zonă umedă. Mulţumim Consiliului Judeţean Bihor, care consideră că merită să se implice în ceva ce o să fie benefic atât naturii, cât şi comunităţii locale”, a declarat Kelemen Marton. Suprafaţa din Parcul Natural Cefa este de 15.100 de hectare, din care o mie de hectare de luciu de apă. În componenţa parcului natural se mai află ROSCI0025 Cefa, ROSCI0387 Salonta, ROSPA0097 Pescăria CEFA - Pădurea Rădvani și rezervația naturală 2194 Colonia de păsări de la pădurea Rădvani.

În Parcul Natural Cefa trăiesc peste 1.300 de specii, din care 96 sunt protejate, unele rare sau chiar unice în România. „Raţa roşie, spre exemplu, o specie ameninţată cu dispariţia la nivel mondial, se găseşte la Cefa, în anumite perioade chiar în trei mii de exemplare, ceea ce e foarte important. De asemenea, în habitate din jurul oraşului Salonta, există singura populaţie viabilă de dropii din întreaga ţară, specie despre care în unele manuale se spune că a dispărut”, a precizat Nagy Attila, ornitolog la Grupul Milvus.