Administraţia Domeniului Public Oradea şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au anunţat că marţi, 26 aprilie, se deschide Piaţa Ioşia pentru comercializarea mieilor, cu ocazia sărbătoririi Paştelui.  

Piaţa de miei va fi deschisă de marţi, 26 aprilie, până vineri, 29 aprilie, între orele 9.00 - 17.00, iar sâmbătă, 30 aprilie, va fi deschisă între orele 9.00 - 13.00. Comercianţii de miei trebuie să plătească către ADP o taxă de scrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/bucată/zi, iar tariful încasat de ADP de la măcelari pentru serviciile de sacrificare a mieilor este de 63 de lei/zi/măcelar. De asemenea, tariful încasat de la agenţii economici care comercializează piei este de 265 lei/zi/agent economic. ADP precizează că măcelarii trebuie echipaţi obligatoriu cu echipament minim de protecție sanitară (salopetă completă, boneta, halat/ șorț plastic de protecție, încăltăminte adecvată - cizme, două rânduri de cuţite), să dețină instrumentarul necesar desfășurării activității (cuțit pentru secționarea marilor vase, bardă/cuțit pentru îndepărtarea coarnelor, cuțit pentru jupuit, cuțit pentru eviscerat - toate din materiale igienizabile și inoxidabile), respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare - atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii. Totodată, producătorii trebuie să aibă asupra lor atestatele de producători, iar agenţii economici copia după CUI. Într-un comunicat de presă al ADP Oradea, se menţionează şi care sunt cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în piaţa de miei. Astfel, "în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceștia trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă”. De asemenea, înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA  de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale. În urma examinării, medicul veterinar eliberează Certificatul sanitar veterinar, documentul privind informaţiile referitoare la lanţul alimentar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificate. Pe lângă acestea, comercianţii de animale trebuie să aibă asupra lor documentele de dovedire a proprieţăţii. În comunicat se mai precizează că mijloacele de transport animale trebuie să deţină autorizaţie sanitară veterinară, respectiv mijloacele de transport trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului. "Pentru a fi admiși în Centrele de sacrificare, numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul”, mai menţionează ADP Oradea. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel. 0733/110035 sau 0771/236367.