Campania „Luna Plantării Arborilor”, derulată de Direcţia Silvică Bihor în perioada 15 martie - 15 aprilie, a ajuns la final. Cu această ocazie, au avut loc mai multe acţiuni de plantări de puieţi, la care au participat preşcolari, elevi din ciclul primar şi gimnazial, liceeni, dar şi angajaţi ai unor firme din judeţ. 

 

În perioada 15 martie - 15 aprilie, Direcţia Silvică Bihor a desfăşurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă, numeroase acţiuni de propagandă silvică şi ecologică, printre care plantarea de puieţi în fond forestier cu copii preşcolari, şcolari în ciclurile primar, gimnazial şi chiar liceal. Astfel de acţiuni au fost desfăşurate în raza ocoalelor silvice Aleșd, Oradea, Sudrigiu şi Tinca. „Participarea a fost extrem de numeroasă, la fiecare dintre acţiuni participând între 25 şi 120 de copii. La final, participanţilor li s-au oferit diplome de participare”, a menţionat DS Bihor.

De asemenea, în data de 27 martie, alături de angajaţii DS Bihor și ai Ocolului Silvic Aleşd, peste 50 de membri ai TSD Bihor au participat la o acţiune de plantare de puieţi forestieri pe Valea Huţii, în Lugaşu de Sus. „În data de 31 martie a avut loc probabil cea mai amplă acțiune de plantare desfășurată în acest an. În parteneriat cu SC Inteva Products Salonta SRL, punct de lucru Oradea, și cu acceptul Primăriei Ineu – proprietarul terenului, s-a realizat plantarea unui hectar de pădure (5.000 puieți forestieri din speciile gorun, cer și cireș). La acțiune au participat 128 de angajați ai societății, care au lucrat cu mare plăcere și interes, supravegheați îndeaproape de cei şapte angajați ai Direcției Silvice Bihor care au fost de față”, a precizat Romsilva Bihor.

O altă acţiune de plantare a avut loc în data de 5 aprilie, când angajații Ocolului Silvic Aleşd a avut alături colectivul clasei a VI-a A de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, îndrumat de diriginta Melinda Coriteac. Cu această ocazie, elevilor le-au fost prezentate noțiuni privind plantarea puieților din diverse specii forestiere. Potrivit Direcţiei Silvice Bihor, anul acesta „a fost unul dintre cei mai prolifici ani” în ceea ce priveşte acţiunile de plantare desfăşurate în cadrul campaniei „Luna Plantării Arborilor”.   

Pe de altă parte, Romsilva a menţionat că, în această perioadă, a realizat 99% din programul anual de regenerare a pădurilor - 276 ha de regenerări din cele 278 ha programate. Din aceste regenerări, 240 ha reprezintă regenerările naturale, ceea ce reprezintă o depășire cu 8 ha față de programul pentru anul 2017, care este de 232 ha. De asemenea, 36 ha au reprezentat împăduriri, suprafaţa fiind cu 4 ha mai mică decât cea planificată de DS Bihor pentru acest an. „Au mai rămas de realizat câteva ha de împăduriri în zona de munte, unde nu s-a putut interveni până la această dată din cauza condițiilor meteo improprii, stratul de zăpadă persistând. Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2017, o depășire a programului de împădurire cu circa 4 ha”, se mai menţionează Adrian Jurcău, directorul DS Bihor.