Compania de Apă Oradea derulează pe strada Louis Pasteur lucrări care i-au intrigat pe locatarii din zonă. Introducerea canalizării este o treabă bună, doar că riveranii ştiau că ţevile de canalizare trebuie introduse sub pământ, nu fixate deasupra solului...

 

„Bună ziua, sunt un locatar de pe str. Louis Pasteur şi vreau să vă atrag atenţia asupra lucrărilor care se efectuează deasupra pârâului Paris şi anume lucrările de canalizare făcute fără cap”, îşi începe sesizarea către Redacţia Crişana orădeanul Puskas A. El relatează că ţevile de canalizare care se montează în aceste zile sunt amplasate „cu aproximativ 100-120 de cm mai sus decât conductele de scurgere din case.” În zona sesizată, într-adevăr, conductele de canalizare sunt fixate deasupra solului, pe umplutură de pietriş şi acoperite cu pământ.

„Oficialii nu sunt interesaţi ca lucrările să fie făcute bine ci doar să fie cumva executate. După câte ştiu eu era vorba ca aceste conducte de canalizare să fie îngropate în pământ”, relatează orădeanul. Riveranii sunt intrigaţi şi se scarpină în cap: dacă se vor racorda la canalizare, cum vor fi evacuate apele uzate şi nu cumva se vor trezi în case cu revărsări urât mirositoare?!

Proiectul derulat de Compania de Apă pe strada Louis Pasteur poartă denumirea „Depoluare Pârâu Paris” şi are o valoare de investiţie de 695.414,78 de lei. Lucrările sunt efectuate de către SC Cristi Com Construct SRL, şi au termen de finalizare 20 iulie 2016, ne informează purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea (CAO), ing. Alin Sas.

Cât priveşte amplasarea conductelor de canalizare deasupra solului şi peste nivelul de scurgere al conductelor din casele riverane, purtătorul de cuvânt aminteşte un principiu din fizică conform căruia apele se scurg în mod natural doar gravitaţional, de la deal, la val.

„Vă aducem la cunoștință că, proiectarea reţelelor de canalizare pleacă de la calculul debitului de fluid ce trebuie evacuat, coroborat cu debitul şi viteza în funcţie de panta de curgere şi gradul de umplere. Panta de curgere, care reprezintă diferenţa de nivel pe proiecţia unităţii de lungime de canal, trebuie să asigure descărcarea gravitaţională a apelor menajere. Structura unei reţele de canalizare este arborescentă: canalele de racord converg în canale colectoare secundare ce se reunesc în colectoare principale, ce se termină la staţia de epurare a oraşului. Prin urmare, pentru a se putea asigura cota de scurgere gravitaţionala a apelor menajere din zona intubată a Pârâului Paris, pozarea conductei de canalizare pe anumite tronsoane, se face prin umplutură”, transmite ing. Alin Sas.

Cât priveşte casele a căror conducte de evacuare a canalizării proprii se află sub nivelul conductei colectoare montate pe strada Louis Pasteur, proprietarii nu au decât o soluţie. „Pentru imobilele ce nu pot descărca gravitaţional apele uzate menajere, este necesară pomparea acestora în colector”, spune inginerul. Astfel, riveranii care vor să se racordeze la canalizare trebuie să-şi doteze gospodăriile cu pompe speciale, altfel riscă să rămână la toaleta din fundul curţii, deversarea apei mejare pe şanţ, cu riscul aferent de a fi amendaţi de Garda de Mediu....