Eveniment foarte important pentru sistemul medical local. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a inaugurat vineri un bloc operator, în valoare de 5 milioane de euro, cu 10 săli de operație, la Spitalul Județean din Oradea.

Ministrul a fost întâmpinat vineri dimineaţa de managerul Spitalului, Gheorghe Carp, și de primarul Ilie Bolojan, în prezenţa președintelui Consiliului județean – Cornel Popa, a rectorului Universității Oradea – Constantin Bungău, a preşedintelui Colegiului Medicilor din Bihor – Carmen Pantiş şi a şefei DSP Bihor – Daniela Rahotă.

Prima oprire a fost făcută la etajul II al spitalului, unde a fost vizitată Secția de cardiologie intervențională cu cele două angiografe, sala de operație de chirurgie vasculară și zona de terapie intensivă coronarieni. Secția a fost realizată în 2013 prin proiectul Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-vasculară Invazivă "Viva Anima” și a beneficiat de finanţare nerambursabilă în proporţie de 98%. A urmat apoi o vizită la etajul III al spitalului, la noul bloc operator cu cele 10 săli de operație ce deservesc toate specialitățile chirurgicale din unitatea medicală.

"Proiectul a avut o valoare de 5 milioane de euro, dar a mai crescut pentru a acoperi dotările. Este funcţional în acest moment. Îi mulţumesc domnului ministru că ne-a onorat cu prezenţa la inaugurarea acestui bloc operator”,  a spus managerul Gheorghe Carp.

"Dincolo de faptul că e finalizat şi arată foarte bine, blocul acesta operator reprezintă o nevoie a secolului în care ne aflăm şi conceptul în sine, aşa cum a fost el structurat, este unul la zi. Cred că s-au putut face toate acestea printr-un management corect, performant. Modelul pe care l-au găsit orădenii, cum au făcut achiziţiile în spitale şi alte elemente de management, dublate de o descentralizare care s-a făcut la modul corect şi în care autorităţile locale au fost implicate în mod real în interesul comun pe care-l reprezintă sănătatea cetăţenilor din Bihor, duce la astfel de lucruri”, a spus, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș Cadariu.    

Blocul operator cuprinde zece săli de operație: Sala 1 – chirurgie plastică și arși; Sala 2 – chirurgie generală pentru Secția Chirurgie generală II; Sala 3 – chirurgie generală pentru Secția Chirurgie Generală I; Sala 4 – neurochirurgie; Sala 5 – oftalmologie; Sala 6 – chirurgie buco - maxilo- facială și ORL; Sala 7 și 8 – ortopedie; Sala 9 și 10 – urgențe chirurgicale și ortopedie. La toate acestea se adaugă alte spații conexe ce deservesc activitatea medicală, precum sală pre și postoperatorie.