Bacalaureatul a început, în adevăratul sens al cuvântului, abia ieri cu proba scrisă la Limba şi literatura română. În Bihor, au susţinut examenul în jur de 3.900 de elevi, 104 lipsind. Dintre cei prezenţi, au fost eliminaţi nouă elevi, pentru că intraseră în sălile de examen cu fiţuici.  

 

Zâmbetele de pe feţele lor, sporovăiala, glumele spuse cu gândul în altă parte şi palmele frecate des au fost indicii cât se poate de clare că pentru elevii care au susţinut ieri Bacul teama a fost substitutul responsabilităţii. Că au simţit mai mult teama de a nu greşi decât încrederea de a păşi în faţă, de a-şi asuma momentul dificil al examenului maturităţii. Iar asta, în foarte multe cazuri, a fost rezultatul presiunii şi ultimatumurilor, mai multe decât încurajările. Toate acestea au dispărut însă atunci când au ajuns în bănci, când li s-au pus în faţă foile şi au fost scrise pe tablă subiectele. Examenul a debutat cu subiecte-surpriză, în special pentru elevii de la profilul uman: Camil Petrescu, „Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război”. Nimeni nu se aștepta la acest subiect, fiindcă a fost și anul trecut în sesiunea din iunie-iulie.

În Bihor, din cei 4.253 de elevi înscrişi au fost aşteptaţi să îşi dea examenul 3.893 de tineri. Asta pentru că o parte dintre cei care au dat BAC-ul anul trecut nu au mai susţinut examenul scris la limba şi literatura română, el fiind recunoscut din start.

„Din cei 3.893 de elevi, 104 au fost absenţi şi nouă eliminaţi. Toţi au fost daţi afară din examen pentru că au introdus în sala de examen materiale interzise. Pe lângă aceasta am avut şi cinci cazuri speciale, patru în Oradea şi unul în Salonta”, a spus, pentru Crişana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Din cei nouă eliminaţi doar unul a fost din Oradea, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Câte trei au fost eliminaţi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, din Marghita, şi Liceul Teoretic nr. 1, din Bratca, şi câte unul de la Beiuş, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” şi Colegiul Național „Samuil Vulcan”.

 

Subiecte medii

Examenul nu a fost greu, păstrând tendinţa din ultimii ani a Ministerului Educaţiei de a-i ajuta şi pe cei mai slabi elevi să ia notă de trecere.

La profilul real, la primul subiect – notat cu 30 de puncte, elevii au avut de rezolvat nouă cerinţe (sinonime, rolul cratimei, enunţ cu folosirea unei expresii cu un anumit substantiv, rolul notaţiilor autorului în text şi comentarea unei secvenţe din lucrare) pornind de la un text la prima vedere, piesa de teatru „Madona”, de Tudor Muşatescu.

La textul argumentativ de la subiectul al doilea, notat tot cu 30 de puncte, elevii au avut de scris (trei cerinţe în 150 – 300 de cuvinte) despre rolul jocurilor de calculator în viaţa tinerilor. Subiectul al treilea, eseul de 600-900 de cuvinte, notat tot cu 30 de puncte, a fost despre tema şi viziunea despre lume dintr-un roman interbelic studiat. Printre romanele care se încadrează în această perioadă sunt „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, „Maitreyi” de Mircea Eliade, „Ion” de Liviu Rebreanu, „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, și „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu.

La profilul uman, elevii au avut un text la prima vedere, notat cu 30 de puncte, din piesa de teatru „Citadela sfărâmată”, de Horia Lovinescu. Pe baza lui elevii au avut de rezolvat nouă cerinţe (sinonime, rolul virgulei, enunţ cu ilustrarea sensului conotativ al unui substantiv, rolul notaţiilor autorului în text, trăsături ale genului dramatic şi comentarea unei secvenţe din text).

La subiectul al doilea, notat tot cu 30 de puncte, elevii au primit scrierea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte (cu respectarea unor reguli date) despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. La al treilea subiect, eseul (30 de puncte), elevii au avut de caracterizat (respectând patru repere date) un personaj dintr-un roman psihologic studiat. În această categorie se încadrează „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu.

După proba de ieri la Limba şi literatura română (proba E)a) va urma, astăzi, proba scrisă la Limba şi literatura maternă (proba E)b). Mâine, pe 6 iulie se va desfăşura proba obligatorie a profilului (proba E)c - scrisă), iar pe 8 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării (proba  E)d - scrisă). Primele rezultate se vor afişa pe 12 iulie, până la ora 16.00, urmând ca, în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, să se poată depune contestaţii. Afişarea rezultatelor finale se va face pe 16 iulie 2015. Anul trecut, rata de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 64,75%, cu o creştere de 5,39% faţă de anul 2014.