Campania declanşată la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii în urma dezvăluirilor Gazetei Sporturilor cu privire la dezinfectanţii diluaţi nu i-a lăsat nici pe cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi nici pe şefii de spitale din Bihor să aibă un Paşte liniştit. Vineri s-au făcut controale la 12 spitale din Bihor, opt dintre ele având achiziţionate substanţe despre care se bănuia că ar fi fost diluate.

 

Pentru a verifica dacă şi substanţele folosite ca dezinfectant în spitalele din Bihor sunt diluate şi, deci, ineficiente, DSP Bihor a luat vineri la puricat toate unităţile medicale din judeţ. S-a verificat mai întâi ce fel de substanţe sunt achiziţionate pentru dezinseţie. Sursele Crişanei spun că opt spitale au achiziţionat pentru dezinsecţie una dintre substanţele care ar fi putut fi diluate, adică: Hexio-Sept, Hexio-Sept AF sau Clorhexin. Patru spitale achiziţionaseră alte substanţe. Conform medicilor, specialiştii DSP Bihor au făcut testele „practic”, adică au folosit substanţa dezinfectantă şi au cules apoi mostre pe care le-au dus la laborator, urmărind dacă au mai rămas sau s-au dezvoltat ulerior bacterii sau alte microorganisme. Rezultatele au fost bune, substanţele dovedindu-se a fi eficiente. Sursele medicale ale Crişanei au afirmat că, dacă substanţa ar fi fost diluată, nu ar mai fi fost eficientă şi atunci s-ar fi observat sau dezvoltat ulterior microrganisme.

Campania declanşată de Ministerul Sănătăţii a pornit de la o investigaţie a jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor (Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan) care au demonstrat că substanţele folosite pentru dezinfecţie în 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale, sunt diluate.

Jurnaliştii au pornit investigaţiile după ce au aflat că o parte din persoanele care au decedat după incendiul din Colectiv au făcut-o din cauza infecţiilor nozocomiale. Mai mult, în urma articolelor, aceştia au primit două reţete de la surse din interiorul fabricii Hexi Pharma din care se deducea că mai multe produse erau diluate. Gazeta a plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM, a cărui concluzie a fost că substanțele active din Suprasept erau diluate față de etichetă: prima de 10 ori și a doua cu 30%.

 

Mergem după sistem!

Jurnaliştii au înţeles repede că nu era de vină o substanţă anume, ci permisivitatea sistemului, aşa că au încercat să afle de ce aceste substanţe nu sunt controlate de nimeni înainte de a fi folosite în spitale. Posibilităţi ar fi existat pentru că ICECHIM, un laborator pentru fertilizanți și biocide acreditat la Bruxelles, a trimis adrese către Ministerul Sănătății, Inspecția Sanitară de Stat, Comisia Națională de Biocide, cea care avizează și dezinfectanții din spitale şi producătorii de antiseptice de pe teritoriul României. Deşi ştiau de existenţa lui, în nouă ani laboratorul nu a primit nicio cerere de analiză. Firma Hexi Pharma, care livra o mare parte din dezinfectant şi ale cărei produse s-au dovedit a fi diluate, a semnat 9.339 de contracte cu spitalele din România, 90% fără licitație. Singura „garanţie” cu privire la calitatea produsului erau informaţiile de pe etichetă.

Rezultatele testelor din Bihor nu vor fi surprinzătoare pentru cei care cunosc situaţia, întrucât este ştiut că analizele cu privire la infecțiile intraspitalicești făcute de Direcţiile de Sănătate Publică din ţară frizează penibilul şi nu au nicio legătură cu realitatea. Spre exemplu, cifra oficială declarată cu privire la infecțiile intraspitalicești este de 0,2% în timp ce în Uniunea Europeană ea este de 3-5%.

Vasilică ICHIM