Săptămâna aceasta, până vineri, 20 mai, se depun dosarele pentru posturile vacante în învăţământul bihorean. Până ieri, se înscriseseră în jur de 400 de candidaţi pe 1.187 de posturi şi fracţiuni, dintre care doar 66 sunt pe perioadă nedeterminată. Cei mai mulţi vizează un post de educatoare în limba română.

 

Bihorenii care vor să intre în sistemul de învăţământ mai au la dispoziţie trei zile pentru depunerea dosarelor de înscriere.

„În perioada 13 - 20 mai se depun mai multe tipuri de dosare. Vorbim aici despre candidaţii la concursul de ocupare al posturilor, cadrele didactice care solicită detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, cadrele didactice care solicită prelungirea contractelor individuale de muncă în anul şcolar 2016-2017 şi cadrele didactice care solicită angajare în baza notelor obţinute la concursurile de titularizare din 2010 până în 2015. Anul acesta există 1.187 de posturi şi fracţiuni (posturi cu mai puţine ore), din care 515 pe urban şi 672 pe rural. Posturi pentru angajare pe perioadă nederminată sunt 66, cu 4-5 mai puţine decât anul trecut. Până astăzi (n.r. marţi, 17 mai), la ora 13.00, s-au înscris aproximativ 400 de candidaţi. Cei mai mulţi, 91, s-au înscris pentru un post de educator cu predare în limba română”, a spus, pentru Crişana, Horea Abrudan - inspector şcolar pentru managementul resurselor umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

După depunerea dosarelor, între 24 şi 27 mai va avea loc validarea lor. Absolvenţii promoţiei 2016 îşi vor putea valida înscrierea în 14 - 15 iulie. 

Neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoţiile anterioare atrage după sine anularea înscrierii la concurs. Probele practice sau orale şi inspecţiile la clasă se vor derula în perioada 30 mai - 1 iulie 2016.

Lista candidaţilor înscrişi şi graficul privind susţinerea probelor practice sau orale şi a inspecţiilor speciale la clasă se va afişa până la data de 30 mai.

Proba scrisă este programată pe 20 iulie 2016. Primele rezultate se vor afişa pe 27 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, dar şi în cursul zilei de 28 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 august. Candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 nu pot participa la proba scrisă. De asemenea, candidaţii care nu obţin la inspecţia specială în profilul postului la clasă sau la proba practică în profilul postului minimum nota 7 nu pot ocupa catedre vacante pe perioadă nedeterminată. Inspecţia specială la clasă se desfăşoară pe durata unei ore de curs şi se evaluează prin note de la 1 la 10. Proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.