Protestele angajaţilor de la Termoficare au continuat ieri, aceştia refuzând să intre în schimb. După negocieri eşuate cu directorul Stănel Necula şi cu încercare ratată de a discuta cu primarul Ilie Bolojan, protestatarii au obţinut promisiuni de rezolvare a problemelor de la viceprimarul Mircea Mălan, astfel că, în jurul orei 19.00, angajaţii închişi în centrală de mai bine de 36 de ore au fost înlocuiţi.

 

Ieri dimineaţă, înainte de ora 7.00, angajaţii centralei Termoficare s-au adunat în parcare din faţa sediului de pe Şoseaua Borşului, decişi să continue protestul început joi dimineaţă. În jurul orei 8.00, directorul Termoficare, Stănel Necula, a venit să discute cu protestatarii, însă negocierile purtate cu o delegaţie a muncitorilor nemulţumiţi nu a dus la niciun rezultat. Mai mult, la ieşirea de la negocieri, protestatarii au suplimentat lista de revendicări, ei cerând majorarea salariilor cu 20%, subvenţii pentru energie electrică de până la 300 kw/angajat, transport gratuit şi majorarea valorii tichetelor de masă până la valoarea maximă de 15 lei. De asemenea, ei vor răspunsuri clare cu privire la disponibilizări. Muncitorii susţin că nu se poate discuta cu Stănel Necula, care una este întrebat şi alta răspunde, motiv pentru care i-au cerut demisia. De asemenea, ei au cerut ca primarul Ilie Bolojan să vină să discute cu ei şi păreau decişi să vină în marş până la Primărie. Ulterior, primarul le-a transmis că este la Bucureşti, astfel că muncitorii au renunţat la marş. Angajaţii susţin că sunt cu atât mai hotărâţi să continue protestul cu cât cei care au intrat în primul schimb joi dimineaţa şi care erau ieri tot în centrală le-au transmis că nu le vor preda schimbul, încurajându-i să lupte mai departe. Pe de altă parte, Stănel Necula susţine că a încercat să-i lămurească pe protestatari, însă aceştia, presaţi de cei rămaşi afară, s-au ridicat de la masa negocierilor după ce l-au anunţat care sunt noile solicitări. El susţine că aceste solicitări nu pot fi îndeplinite pentru că nu sunt prevăzute în buget, dar pot fi făcute anumite corecţii.

Protestul muncitorilor de la centrala de pe şoseaua Borşului a început joi dimineaţă, angajaţii de la schimbul doi refuzând să intre în tură. Cei din primul schimb au rămas în continuare în centrală, fiind obligaţi prin fișa postului să nu își părăsească locul de muncă până ce nu sunt înlocuiți de următorul schimb. Ei s-au odihnit cu rândul în cursul nopţii, societatea asigurându-le pachete cu mâncare. De asemenea, o Salvare a fost chemată pentru a le acorda asistenţă medicală. Totodată, conducerea Termoficare a decis oprirea cazanului şi turbinei pe gaz preluate din vechiul CET, care, pentru funcţionare, aveau nevoie de cei mai mulţi angajaţi. În aceste condiţii, a fost crescută presiunea pe CAF-urile (cazanele cu apă fierbinte) din centrala nouă.

După-amiază, la sediul Termoficare din Şoseaua Borşului s-au prezentat viceprimarul Mircea Mălan şi directorul adjunct al Direcţiei Economice a Primăriei Oradea, Nadia Haş, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, pentru a încerca rezolvarea situaţiei. Aceştia au discutat mai întâi cu toţi protestatarii, iar apoi, separat, cu o delegaţie formată din 10 persoane. Negocierile au durat aproximativ cinci ore, iar în jurul orei 19.00, muncitorii au intrat în schimb.

„Am înţeles nemulţumirile oamenilor legate, pe de o parte, de salarizare şi, pe de altă parte, de un grafic de ture pe care l-a propus conducerea companiei şi cu care salariaţii nu au fost de acord, deşi nu era o variantă definitivă. După ce am discutat cu 10 reprezentanţi ai protestatarilor, am convenit următoarele lucruri: se stinge protestul şi oamenii intră la lucru, se renunţă la graficul de tură provizoriu propus de conducerea companiei, iar de săptămâna viitoare vom sta la masă pentru a încerca să rezolvăm împreună problemele”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan la finalul discuţiilor cu protestatarii. Mai exact, problemele ce vor fi discutate de cele două părţi săptămâna viitoare vor fi: corelarea salariilor cu munca prestată, asigurarea unui echipament de protecţie corespunzător şi investiţiile ce trebuie făcute în retehnologizarea cazanului 1 de la vechiul CET.