În perioada 26-30 octombrie, Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti organizează cea de-a II-a ediție a Festivalului de dans și arte Infinite Dance Festival”. Cele cinci zile ale festivalului cuprind peste douăzeci de evenimente, printre care spectacole de teatru-dans, manifestări stradale, workshopuri și concerte.

 

Festivalul va debuta miercuri, 26 octombire, de la ora 18.30, cu spectacolul „Sărbătoarea primăverii”, adus la Oradea de renumita companie M Studio de la Sfântu Gheorghe. Compozitorul rus Igor Stravinsky spunea că este o lucrare muzical-coregrafică ce reprezintă Rusia păgână înglobată într-o singură idee: misterul și puterea creativă a primăverii. Spectacolul Studioului M, realizat de coregrafa Andrea Gavriliu, reformulează „Sărbătoarea primăverii” într-un limbaj contemporan, reușind, astfel, apropierea artiştilor şi spectatorilor de această piesă epocală din istoria muzicii.

Următorul spectacol din cadrul festivalului, „În cursul timpurilor”, va avea loc joi, 27 octombrie, de la ora 18.30, în Sala Mare a teatrului. Piesa companiei Feledi Project sosește la Oradea după un turneu în Statele Unite, producția fiind inspirată de filmul „The Hours” („Orele”).

Tot joi, 27 octombrie, este programat spectacolul Centrului Național al Dansului București. „Spectacolul se articulează pe o zonă de tensiune şi dialog cu bunicii dispăruţi, în care se întretaie interpretările cele mai personale cu imagini marcante din inconştientul colectiv. Este zona în care ne găsim propriile răspunsuri legate de lupta pentru libertatea de exprimare şi rezistenţă în contexte de cenzură şi teroare politică, încă foarte prezente sub alte forme şi în contemporaneitate”, transmit organizatorii evenimentului. Spectacolul va avea loc de la ora 20.00, în Sala Arcadia.

Vineri, 28 octombrie, de la ora 18.30, este programat spectacolul de succes al Ansamblului de Dans Nagyvárad, „Stabat Mater”. Coproducție a Ansamblului Nagyvárad, respectiv a Teatrului de Dans Europa Centrală, piesa caută punctele de conexiune între această temă arhaică liturgică și omul secolului al XXI-lea. Acest spectacol de teatru-dans este realizat pe fundalul unor valori ca diferența, tradiția culturală și suferința purtată cu demnitate.

În 29 octombrie, de la ora 18.30, are loc întâlnirea academiilor de dans din Ungaria și România, cu invitați precum: Academia de Dans Budapesta, Universitatea de Arte Târgu Mureș, respectiv Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București. În cadrul galei academiilor vor urca pe scenă peste 80 de studenți coregrafi.

În încheierea festivalului, duminică, 30 octombrie, de la ora 18.30, Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat va susține „Transcarpatia invocată”, un spectacol ce pune în centrul atenției o regiune în care acceptarea și solidaritatea organizează viața socială.

Biletele s-au pus în vânzare la casieria teatrului (deschisă de marți până vineri, între orele 11.00-17.00, respectiv cu o oră înaintea fiecărui spectacol), și online pe www.biletmaster.ro. Programul complet al festivalului, respectiv informații despre invitați se găsesc pe pagina idf.szigligeti.ro.