Iaurtul este unul dintre produsele lactate cu un conţinut ridicat de calciu, de aceea este indicat să fie consumat în fiecare zi, în special de persoanele la care osteoporoza începe să îşi facă simţită prezenţa.
Contrar a ceea ce cred mulţi, iaurtul nu este o invenţie a secolului al XX-lea. Cu mai bine de 5.000 de ani înainte de Iisus Hristos, mai multe civilizaţii considerau iaurtul drept un aliment miraculos, a cărui reţetă de fabricare era ţinută secretă. Cleopatra, considerată a fi una dintre cele mai frumoase femei din lume, obişnuia să amestece iaurt în apa de baie, acesta fiind secretul frumuseţii sale. Acelaşi lucru se pare că îl făcea şi exploratorul Marco Polo, care aprecia că iaurtul reprezintă secretul virilităţii sale. Legenda spune că iaurtul a apărut odată cu domesticirea caprelor, cu aproximativ 7.000 de ani înaintea erei noastre. În ceea ce priveşte "iaurtul modern", se pare că originile sale sunt în Bulgaria. În anii '30, acesta a apărut pe piaţa nord-americană. La începutul anilor '60, iaurtul era vândut doar în varianta naturală, în scopuri medicale. Odată cu trecerea timpului, iaurtul şi-a câştigat reputaţia de aliment sănătos, plin de savoare. Fermentaţia accelerează multiplicarea a două bacterii lactice "vii", graţie cărora iaurtul devine o excelentă sursă de vitamina B12, de riboflavine (vitamina B2), de fosfor, magneziu şi zinc. Consumul regulat de iaurt poate preveni apariţia unor infecţii gastro-intestinale. La fel ca şi celelalte produse lactate, iaurtul este o excelentă sursă de calciu şi trebuie să fie inclus în alimentaţia tuturor membrilor familiei: copii, adolescenţi, adulţi şi bătrâni. Un recipient de 175 de grame de iaurt conţine 120 de calorii şi 319 miligrame de calciu, adică 40 la sută din necesarul zilnic al unei femei. Uşor de digerat, iaurtul este indicat tuturor persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoze.